W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pfitzauf

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Pfitzauf

Przedziwne danie - tak jakby pudding z Yorkshire na słodko! Wspaniałe, gwarantuję, robiłam Pfitzauf kilka razy i zawsze ku zadowoleniu wszystkich. Podajemy z jakimś słodkim sosem, waniliowym lub owocowym.

Kraj pochodzenia: Niemcy-Szwabia

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 75 g masła
  • 125 g mąki
  • szklanka (ćwierć litra) mleka
  • łyżeczka cukru
  • 3 jajka
  • cukier puder do posypania
  • słodki sos lub duszone owoce do podania

Pfitzauf - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Formę do mufinów (z zagłębieniami o pojemności 150 ml) smarujemy połową masła. Resztę masła topimy na małym ogniu (w rondelku).
Mikserem mieszamy mąkę, mleko, cukier i szczyptę soli.
Cały czas miksując, dodajemy po jednym jajka, a na koniec - stopione masło.
Nalewamy ciasto do przygotowanych foremek, napełniając je jedynie do połowy, bo Pfitzaufy bardzo rosną!
Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika na 50 minut. Nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia, bo Pfitzaufy opadną.
Wyrośnięte i dobrze rumiane ciastka wyjmujemy z piekarnika, oprószamy cukrem pudrem i podajemy na gorąco - koniecznie z czymś mokrym, czyli słodkim sosem o ulubionym smaku. Świetne też z duszonymi owocami (morele...).

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Pfitzauf: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: