W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X
Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pieczarki (podobno) po szwajcarsku

Przystawka

Pieczarki (podobno) po szwajcarsku

Wygodne danie imprezowe - wszystko możemy przygotować wcześniej, przełożyć do formy do zapiekania i przetransportować na miejsce rozrywki. Potem trzeba pieczarki wstawić do piekarnika na 20 minut do pół godziny i voila! (niezłe do piwa, wina lub pod wódeczkę).

Kraj pochodzenia: Szwajcaria (ponoć)

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g (1/2 kg) ładnych pieczarek
  • ząbek czosnku
  • czubata łyżka masła plus trochę do smarowania formy
  • sok z cytryny
  • 150 g szynki
  • 200 g ementalera
  • 3 łyżki białego wina

Pieczarki (podobno) po szwajcarsku - Opis przyrządzania:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (jeśli nam się szczególnie śpieszy, włączamy opiekacz). Pieczarki ocieramy z paprochów czystą ściereczką - jeśli są drobniutkie, zostawiamy w całości, jeśli większe, to kroimy w ćwiartki lub ósemki. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pieczarki i smażymy na średnim ogniu, aż zaczną się rumienić. Dodajemy czosnek i podduszamy jeszcze 2-3 minut, żeby czosnek zmiękł. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. W międzyczasie kroimy szynkę w cienkie paseczki, zaś ser ścieramy na grubej tarce. Formę żaroodporną smarujemy masłem. Pieczarki mieszamy z szynką i przekładamy do formy. Posypujemy serem i skrapiamy winem. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut do pół godziny, aż ser się stopi i zacznie rumienić - pod opiekaczem będzie trwało to krócej, ale trzeba pilnować, żeby ser się nie spalił, bo będzie gorzki. Podajemy prosto z piekarnika.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Pieczarki (podobno) po szwajcarsku: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: