W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Piersi kaczki z sosem gruszkowym

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne mięsne

Piersi kaczki z sosem gruszkowym

Kaczka świetnie kojarzy się z owocami - tym razem podajemy ją z pikantnym sosem gruszkowym. Dodatki: małe pieczone ziemniaczki lub kremowe piure oraz karmelizowana marchewka.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 pojedyncze piersi z kaczki
  • spora gruszka (dojrzaÅ‚a ale twarda)
  • 3/4 szklanki soku gruszkowego
  • 1/2 Å‚yżeczki mÄ…czki kukurydzianej
  • Å‚yżka zielonego pieprzu w zalewie
  • 2 Å‚yżki koniaku lub gruszkówki
  • 2 gałązki Å›wieżego tymianku

Piersi kaczki z sosem gruszkowym - Opis przyrzÄ…dzania:

Mięso myjemy w zimnej wodzie i starannie osuszamy. Solimy i - pardon - pieprzymy z obu stron, wcierając przyprawy w mięso. Ciężką patelnię stawiamy na sporym ogniu. Kiedy będzie już bardzo gorąca, wkładamy piersi skórą do dołu i zmniejszamy ogień na średni. Smażymy piersi 15-20 minut, odlewając tłuszcz, w miarę, jak się wytapia. Kiedy skórka będzie już chrupka i ciemnozłota, przewracamy mięso na drugą stroną i smażymy jeszcze 2-3 minuty (kaczka będzie wówczas różowa w środku). W tym czasie obieramy gruszkę, usuwamy gniazdo nasienne, a miąższ kroimy w kostkę o boku 1/2 cm. W kubku mieszamy sok gruszkowy z mączką kukurydzianą. Pieprz osączamy z zalewy i lekko rozgniatamy. Usmażone mięso zdejmujemy na talerz, luźno przykrywamy folią aluminiową i trzymamy w cieple. Z patelni zlewamy tyle tłuszczu, by pozostała tylko łyżka. Wrzucamy kostki gruszki i smażymy na sporym ogniu, aż zacznie się rumienić, czyli jakieś 2 minuty. Dolewamy koniak lub gruszkówkę, sok rozrobiony z mączką, pieprz i listki z 2 gałązek świeżego tymianku. Gotujemy na dużym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Piersi kaczki kroimy w skośne plasterki o grubości centymetra. Na ogrzane talerze wylewamy po kilka łyżek sosu gruszkowego, zaś na sosie kładziemy mięso. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Piersi kaczki z sosem gruszkowym: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: