Smaczny, nie tak strasznie słodki, jak większość arabskich słodyczy, placek z daktyli i migdałów. Doskonale sprawdza się w roli mazurka.
Kraj pochodzenia: Kraje Bliskiego Wschodu
Liczba porcji: 6-8
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Placek daktylowy - Opis przyrzÄ…dzania:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Prostokątną blaszkę smarujemy masłem i wykładamy kawałkiem papieru do pieczenia. Daktyle pozbawiamy pestek i drobno siekamy.Migdały miksujemy na proszek albo drobno, ale to naprawdę drobno, siekamy. Jajka dzielimy na białka i żółtka. Żółtka ucieramy z cukrem przy pomocy ręcznego miksera. W trakcie ucierania dodajemy masło. Masa powinna być jasna i puszysta. Do utartej masy dodajemy daktyle i migdały, mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą daktylową. Dodajemy też mąkę kartoflaną, starannie i subtelnie mieszając. Wlewamy ciasto do przygotowanej blaszki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na pół godziny (30 minut). Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone, po czym wyjmujemy i studzimy na metalowej kratce. Podajemy pokrojone w nieduże kwadraty.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Placek daktylowy: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna