W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Placek z agrestem (mało słodki)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Deser

Placek z agrestem (mało słodki)

Placek ten rzeczywiście jest mało słodki, możemy więc śmiało podać do niego lody waniliowe lub jakiś ciepły i słodki sos...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • masÅ‚o do smarowania formy
  • 225 g mÄ…ki
  • Å‚yżeczka proszku do pieczenia
  • 110 g zimnego masÅ‚a
  • jajko
  • Å‚yżka cukru waniliowego
  • 2 szklanki agrestu
  • 3 Å‚yżki cukru
  • mÄ…ka do podsypania
  • cukier puder do posypania

Placek z agrestem (mało słodki) - Opis przyrządzania:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Średniej wielkości tortownicę smarujemy masłem i wykładamy odpowiednio przyciętym kawałkiem papieru do pieczenia. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem i szczyptą soli. Masło kroimy na małe kawałki, dodajemy do mąki i siekamy nożem, aż składniki zaczną się łączyć. Jajko ubijamy chwilę z cukrem waniliowym, dodajemy do mąki z masłem i zagniatamy wszystko razem na ciasto. Agrest myjemy, osuszamy w ściereczce i pozbawiamy ogonków oraz czubków. Mieszamy z cukrem. Ciasto dzielimy na 2 części i każdą rozwałkowujemy na placek. Jednym plackiem wykładamy przygotowaną tortownicę. Wsypujemy agrest i przykrywamy drugim plackiem. Brzegi starannie zalepiamy. Na środku placka robimy małe nacięcie (żeby para miała dokąd uciekać) i wstawiamy do piekarnika na pół godziny (30 minut). Ciasto powinno być przyrumienione. Studzimy ciasto na metalowej kratce, po czym posypujemy sporą ilością cukru pudru i podajemy na ciepło.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Placek z agrestem (mało słodki): można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: