W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Polędwica smażona z sezamem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne mięsne

Polędwica smażona z sezamem

Bradzo pyszna wołowinka. Konieczny ryż i pałeczki!

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 600 g polÄ™dwicy woÅ‚owej
  • Å‚yżeczka mÄ…ki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 2 Å‚yżki octu ryżowego
  • 4 Å‚yżki sosu sojowego
  • cebula
  • duży zÄ…bek czosnku
  • kawaÅ‚ek Å›wieżego imbiru o dÅ‚ugoÅ›ci 3 cm
  • 500 g (1/2 kg) zielonej fasolki szparagowej
  • 2 Å‚yżki ziaren sezamu
  • olej z orzeszków ziemnych

Polędwica smażona z sezamem - Opis przyrządzania:

Z polędwicy zdejmujemy błony i ewentualne resztki tłuszczu. Mięso myjemy i osuszamy, po czym kroimy w paski o szerkości (grubości) mniej więcej 1 cm. W misce rozrabiamy mączkę z octem. Dodajemy sos sojowy i łyżeczkę cukru. Wkładamy mięso i starannie mieszamy. Odstawiamy na pół godziny. W tym czasie obieramy cebulę, czosnek i imbir. Wszystko razem drobno siekamy. Nastawiamy duży garnek osolonej wody. Fasolce przycinamy końce, po czym kroimy każdy strączek na pół. Wrzucamy fasolkę do gotującej się wody i gotujemy około 5 minut - powinna być niemal ugotowana, ale wciąż chrupka. Fasolkę odcedzamy, przelewamy szybko zimną wodą i osączamy. Sezam wsypujemy na teflonową patelnię i prażymy na średnim ogniu, aż będzie miał złoty kolor. Pilnujemy, bo lubi się przypalać. Wok stawiamy na dużym ogniu. Wlewamy 2 łyżki oleju, a kiedy będzie bardzo gorący, wrzucamy osączone z marynaty mięso. Smażymy przez 2 minuty, mieszając, po czym wyjmujemy mięso i odkładamy na talerz. Do woka wrzucamy teraz mieszankę cebulowo-czosnkowo-imbirową i smażymy ją, ciągle mieszając, przez mniej więcej 3 minuty. Wrzucamy mięso, tym razem wraz z marynatą, i fasolkę. Smażymy nadal, aż wszystko dobrze się wymiesza i rozgrzeje. Przekładamy danie na ogrzane talerze i posypujemy prażonym sezamem. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Polędwica smażona z sezamem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Polędwica smażona z sezamem przepisy:

  • WoÅ‚owina na sznurku
    Klasyczne danie kuchni francuskiej (boeuf a la ficelle), z racji użycia prawdziwej wołowej polędwicy uchodzi w naszych czasach za danie luksusowe. Mięso obwiązujemy sznurkiem i zanurzamy w gorącym bulionie tak, by nie dotykało dna. Razem z wołowiną gotujemy też warzywa, które posłużą nam potem za "garnitur". Prosto, ale luksusowo i elegancko. Klasycznie podaje się do mięsa tylko gotowane kartofelki, ale Polacy i Austriacy zapewne nie odmówią sobie mocnego, świeżego chrzanu!
  • PolÄ™dwica z sosem ostrygowym
    Błyskawiczne, luksusowe danie z minimalnej ilości składników. Znakomite na małą (trudno je przygotować dla większej ilości osób) kolacyjkę w orientalnym stylu.
  • SaÅ‚atka z zielonej fasolki z Bali
    Lista składników, jak to zwykle przy egzotycznych przepisach bywa, jest długa, ale zazwyczaj mamy większość tych składników w domu. No, może trzeba kupić pastę krewetkową i świeży kokos... A czy ta sałatka jest naprawdę z Bali? A kto to sprawdzi? ;-)
  • Luksusowy lunch, czyli polÄ™dwica na rukoli Luksusowy lunch, czyli polÄ™dwica na rukoli
    Wariacja na temat tagliaty - grillowanej toskańskiej wołowiny. Wołową polędwicę smażymy, kroimy w plastry i podajemy na rukoli, posypując orzeszkami piniowymi i serem. Jeśli komuś mało, niech ugotuje do tego kilka małych, młodych kartofelków.
  • PolÄ™dwica z orzechami
    Bardzo efektowna i prosta (zarówno w przygotowaniu, jak i smaku) potrawa w dalekowschodnim duchu, typu stir-fry. Wszystkie składniki są w małych kawałkach, gotowanie jest więc kwestią kilku(nastu) minut. Mięso musi poleżeć trochę w marynacie - tym lepiej i dla niego i dla nas.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: