W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X
Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Przyprawa do shoarmy

Przepis podstawowy

Przyprawa do shoarmy

Shoarma to to, co zazwyczaj nazywamy kebabem lub (w Grecji) gyrros. Przypieczone kawałki mięsa, obracającego się na pionowym rożnie, ładuje się do bułki typu pita lub zawija w płaski wschodni placek, dokładając masę surowych warzyw i sos. Jeśli nie mamy specjalnego sprzętu (a raczej mało kto ma), smażymy paseczki zamarynowanego mięsa na patelni lub rumienimy pod grillem w piekarniku. Reszta bez zmian.

Kraj pochodzenia: Kraje Bliskiego Wschodu

Liczba porcji:

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • łyżka mielonego kminu rzymskiego
  • łyżka mielonej kolendry
  • łyżka mielonego suszonego czosnku
  • 1/2 łyżki mielonej słodkiej papryki
  • łyżeczka mielonego turmeriku
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki cayenne
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Przyprawa do shoarmy - Opis przyrządzania:

Mieszamy wszystkie przyprawy razem i przechowujemy w szczelnie zamykanym słoiku.
Używamy zgodnie z odpowiednim przepisem - zasadniczo używa się 2 łyżeczek przyprawy na pół kilo mięsa.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Przyprawa do shoarmy: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: