W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X
Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ratatouille

Danie główne

Ratatouille

Ratatouille

Tego dania nie trzeba ani przedstawiać, ani zachwalać. Wszyscy wiemy, jak dobra to rzecz, szczególnie w ciepłe, letnie wieczory.

Kraj pochodzenia: Francja - Prowansja

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 6 cukinii (o długości do 20 cm)
  • 3 piękne dojrzałe bakłażany
  • 2 białe cebule
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 3 grillowane papryki (żółta czerwona i zielona)
  • świeży tymianek
  • listek laurowy
  • oliwa z oliwek

Ratatouille - Opis przyrządzania:

Pomidory wkładamy na minutę do wrzącej wody, po czym odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Zdejmujemy z pomidorów skórkę, kroimy je na pół i łyżeczką usuwamy z nich pestki. Miąższ kroimy w spore kawałki.
Cukinie myjemy, odcinamy końce i kroimy w dużą kostkę.
Bakłażany myjemy, odcinamy im końce i kroimy w dużą kostkę.
Cebule obieramy z łusek i drobno siekamy.
Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Grillowane papryki obieramy ze skórki i kroimy w paski o szerokości 1 cm.
W sporym rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy na średnim ogniu, aż warzywa zaczną się złocić i będą miękkie. Dodajemy pomidory i paprykę, wrzucamy listek laurowy i kilka gałązek świeżego tymianku. Wszystko mieszamy i dusimy na średnim ogniu, aż pomidory się rozgotują i powstanie gęsty sos.
W tym czasie na dużej patelni rozgrzewamy kolejne 2 łyżki oliwy z oliwek. Na gorącą wrzucamy cukinię i bakłażany i smażymy na dość dużym ogniu, aż warzywa zaczną się rumienić. Cukinię i bakłażany przekładamy do rondla z sosem pomidorowo-paprykowym. Solimy i wszystko razem mieszamy.
Dusimy mniej więcej 20 minut, po czym doprawiamy do smaku sporą ilością czarnego, świeżo zmielonego pieprzu.
Podajemy na gorąco lub letnio.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Ratatouille: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: