Rougail to rodzaj bardzo ostrej salsy z wyspy Le Reunion, zazwyczaj robionej z pomidorów. W tym jednak przepisie robimy rougail z moreli z typowymi dla dania przyprawami.
Kraj pochodzenia: Le Reunion
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Rougail morelowy - Opis przyrzÄ…dzania:
LimetkÄ™ myjemy i osuszamy, wyciskamy sok.
Morele myjemy, osuszamy i ścieramy na grubej tarce (wyrzucamy pestki, rzecz jasna). Od razu mieszamy z sokiem z limetki, żeby nie ciemniały. Dodajemy też łyżkę oliwy.
Czosnek obieramy i drobno siekamy, dodajemy do moreli.
Dymkę myjemy, obieramy z przywiędłych liści, odcinamy korzonki. Osuszamy i kroimy w plasterki - zarówno białe, jak i zielone części. Mieszamy z morelami.
Imbir obieramy i ścieramy na drobnej tarce, dodajemy do moreli.
Papryczkę kroimy (w rękawiczkach!) wzdłuż na pół, usuwamy pestki i ogonek, płuczemy i osuszamy. Drobno kroimy i dodajemy do moreli.
Wszystko razem mieszamy, dodając sól i pieprz do smaku, ewentualnie jeszcze odrobinę oliwy.
Miskę z rougail przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Podajemy do mięsa z grilla, pieczonego kurczaka, gotowanego ryżu...
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Rougail morelowy: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: egzotyczna