W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Rougail morelowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Sosy

Rougail morelowy

Rougail to rodzaj bardzo ostrej salsy z wyspy Le Reunion, zazwyczaj robionej z pomidorów. W tym jednak przepisie robimy rougail z moreli z typowymi dla dania przyprawami.

Kraj pochodzenia: Le Reunion

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • limetka
  • 4 duże dojrzaÅ‚e (ale twarde) morele
  • oliwa z oliwek
  • 2 zÄ…bki czosnku
  • pÄ™czek cebulki dymki
  • kawaÅ‚ek Å›wieżego imbiru o dÅ‚ugoÅ›ci 5 cm
  • bardzo ostra czerwona papryczka (np. habanero albo scotch bonnet)

Rougail morelowy - Opis przyrzÄ…dzania:

LimetkÄ™ myjemy i osuszamy, wyciskamy sok.
Morele myjemy, osuszamy i ścieramy na grubej tarce (wyrzucamy pestki, rzecz jasna). Od razu mieszamy z sokiem z limetki, żeby nie ciemniały. Dodajemy też łyżkę oliwy.
Czosnek obieramy i drobno siekamy, dodajemy do moreli.
Dymkę myjemy, obieramy z przywiędłych liści, odcinamy korzonki. Osuszamy i kroimy w plasterki - zarówno białe, jak i zielone części. Mieszamy z morelami.
Imbir obieramy i ścieramy na drobnej tarce, dodajemy do moreli.
Papryczkę kroimy (w rękawiczkach!) wzdłuż na pół, usuwamy pestki i ogonek, płuczemy i osuszamy. Drobno kroimy i dodajemy do moreli.
Wszystko razem mieszamy, dodając sól i pieprz do smaku, ewentualnie jeszcze odrobinę oliwy.
Miskę z rougail przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Podajemy do mięsa z grilla, pieczonego kurczaka, gotowanego ryżu...

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Rougail morelowy: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: egzotyczna

Wersja do druku



Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: