W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Różowa sałatka z krewetek

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Różowa sałatka z krewetek

Konkretnie różowo-zielona sałatka z tajskim sosem i limetkami. Lekka i pyszna.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 różowe grejpfruty
  • ząbek czosnku
  • czerwona papryczka chilli
  • łyżeczka startego korzenia imbiru
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 2 limetki
  • 2 łyżki cukru
  • 3 szalotki
  • 300 g gotowanych obranych krewetek
  • garść listków świeżej kolendry
  • garść listków bazylii

Różowa sałatka z krewetek - Opis przyrządzania:

Grejpfruty szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy, obieramy ze skórki i białego albedo. Filetujemy, czyli ostrym nożem wykrawamy cząstki owoców spomiędzy białych skórek - robimy to nad miską, żeby zebrać sok. Cząstki grejpfrutów układamy koncentrycznie na dużym białym talerzu. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Papryczkę myjemy, pozbawiamy ogonka i nasionek, kroimy w cienkie plasterki. Z jednej limetki wyciskamy sok, zaś drugą kroimy na 6 cząstek. Do soku grejpfrutowego dodajemy czosnek, papryczkę, imbir, sos rybny, sok z limetki i cukier. Mieszamy i odstawiamy, aż cukier się rozpuści. Szalotki obieramy, kroimy w cieniutkie plasterki i układamy na grejpfrucie. Na wierzchu rozkładamy krewetki. Polewamy sałatkę sosem, posypujemy listkami kolendry i bazylii i ozdabiamy kawałkami limetek. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Różowa sałatka z krewetek: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: egzotyczna

Wersja do druku

Podobne do Różowa sałatka z krewetek przepisy:

  • Sałatka z awokado z ostrym sosem
    Tę bardzo smaczną i piękną sałatkę zrobił nam w ostatni weekend Kubuś - sam znalazł przepis w holenderskim piśmie kulinarnym (troszkę go zmodyfikowaliśmy...). Zrobiłam do tego kilka grillowanych przegrzebków i mieliśmy naprawdę świetny obiad.
  • Wietnamska sałatka z krewetek
    Świeża w smaku sałatka, podawana po ochłodzeniu. Świetna na upalny dzień.
  • Sałatka "Guacamole"
    Słynny meksykański sos w postaci zdekonstruowanej.
  • Potrójnie różowa sałatka
    Róż razy trzy: łosoś, grejpfruty i różowy pieprz. Elegancka i lekka sałatka, doskonała na przystawkę.
  • Ceviche na bogato
    Ceviche - kawałki surowej białej ryby marynowanej w soku z cytrusów - w bogatej oprawie z awokado i pomarańczy. Sałatka ta, podana w np. w kieliszkach do martini, staje się elegancką, zaostrzającą apetyt przystawką, podawaną przed egzotycznym w charakterze posiłkiem.




Podziel się linkiem:


Komentarze: