W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sałata z piersią kaczki

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Sałata z piersią kaczki

Doskonały letni lunch lub przystawka przed grillową kolacją. Piersi kaczki pieczemy w piekarniku lub nad węglami, zaś po upieczeniu kroimy w plastry i podajemy na mieszanej sałacie skropionej ciekawą odmianą sosu vinaigrette.

Kraj pochodzenia: Francja-Południe

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 piersi kaczki
  • łyżeczka grubo tłuczonego pieprzu
  • listki rozmaitych sałat
  • 6 łyżek oleju z orzechów włoskich
  • 3 łyżki octu z cydru
  • łyżka płynnego miodu
  • garść wyłuskanych orzechów włoskich
  • 4 łyżki orzeszków piniowych

Sałata z piersią kaczki - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy opiekacz w piekarniku lub rozpalamy grill węglowy.
Kaczkę myjemy i osuszamy. Skórkę nacinamy w kilku miejscach bardzo ostrym nożem, starając się nie przeciąć samego mięsa, a tylko skórę i tłuszcz. Nacieramy solą i tłuczonym pieprzem.
Sałatę myjemy i osuszamy - najładniej będzie wyglądała czerwona sałata dębowa, wymieszana z rukolą, środkiem endywii i sercem zwykłej sałaty. Listki mieszamy w dużej misce.
Ukręcamy sos z oleju orzechowego, octu z cydru i miodu. Dodajemy ciut soli do smaku.
Orzechy włoskie grubo siekamy.
Orzeszki piniowe wsypujemy na suchą patelnię i podpiekamy na złoty kolor, cały czas mieszając, bo bardzo łatwo się przypalają, niestety.
Jeśli pieczemy kaczkę pod opiekaczem, to kładziemy piersi skórą do dołu na blaszce i wstawiamy pod opiekacz na 5 minut. Po tym czasie odwracamy i pieczemy jeszcze z 10 minut, aż skórka będzie dobrze rumiana. Jeśli pieczemy kaczkę na grillu, to najpierw kładziemy ją skórką do dołu i pieczemy 8-10 minut, sprawdzając, czy się nie przypala, a potem odwracamy i dopiekamy z drugiej strony przez 5 minut.
Upieczone mięso odkładamy w ciepłe miejsce na 5 minut, zaś w tym czasie polewamy sałatę sosem, mieszamy starannie i rozkładamy na 4 talerzach.
Kaczkę kroimy w długie cienkie plastry i układamy na sałacie.
Posypujemy orzechami i orzeszkami piniowymi i natychmiast zjadamy, zagryzając bagietką.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Sałata z piersią kaczki: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: