W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sałatka po Dniu Dziękczynienia

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Sałatka po Dniu Dziękczynienia

Nie da się zjeść całego indyka wraz z dodatkami w ciągu jednego obiadu... Anglosasi mają nieprzebraną ilość przepisów na dania z resztek wielkiego ptaszyska; oto jeden z nich - na sałatkę (niemal) równie solidną, co sam zasadniczy posiłek...

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • resztki mięsa z pieczonego indyka (około 500 g)
  • oliwa z oliwek
  • 4 plasterki wędzonego boczku
  • główka zwykłej sałaty
  • 2 dojrzałe awokado
  • 4 pomidory
  • 2 jajka na twardo
  • 100 g niebieskiego sera
  • szklanka (250 ml) kwaśnej śmietany
  • cytryna
  • 1/2 pęczka szczypiorku

Sałatka po Dniu Dziękczynienia - Opis przyrządzania:

Mięso z indyka kroimy w kawałki na jeden kęs. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, a gdy się zagrzeje, wkładamy plasterki boczku i smażymy na średnim ogniu, aż będą złote i chrupiące. Zdejmujemy na kawałek papieru kuchennego i zostawiamy do wystygnięcia. Zimny boczek łamiemy na kawałki. Sałatę dzielimy na listki i starannie płuczemy. Osuszamy i rwiemy na kawałki. Awokado kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestki i zdejmujemy skórkę. Miąższ kroimy w plastry. Pomidory myjemy i kroimy w ósemki. Jajka na twardo obieramy ze skorupek i kroimy w ćwiartki. Niebieski ser rozkruszamy widelcem. 4 lub 6 talerzy wykładamy liśćmi sałaty. Na sałacie kładziemy kawałki mięsa, awokado, pomidorów i jajek. Posypujemy serem i boczkiem. Śmietanę ukręcamy z sokiem z cytryny, dodając do smaku sporo soli i pieprzu, a także nieco cukru. Szczypiorek myjemy i osuszamy, drobno siekamy i dodajemy do sosu. Sosem polewamy sałatkę i natychmiast podajemy, np. z czosnkową bułką.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Sałatka po Dniu Dziękczynienia: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Sałatka po Dniu Dziękczynienia przepisy:

  • Sałatka z kurczaka z awokado
    Przyjemna dla oka lunchowa sałatka - można do niej wykorzystać resztki kurczaka z rożna lub z rosołu. Jeżeli jemy sałatkę z talerzy, układamy ją na liściach sałaty; jeśli zaś chcemy ją zabrać w pudełku do pracy, to dodajmy raczej młode listki surowego szpinaku - nie tak prędko zwiędną.
  • Sznycel wiedeński Sznycel wiedeński
    W ten sposób można smażyć także wieprzowinę, kurczaka i indyka, ale te prawdziwe sznycle wiedeńskie muszą być z cielęciny!
  • Tegoroczne nadzienie do indyka (z kasztanami)
    Najpierw był przepis z książki Delii Smith na osiemnastowieczne nadzienie do indyka (z równie osiemnastowiecznego przepisu niejakiej Hannah Glasse). Do tego dołożyły się moje ulubione indycze dodatki, już z kuchni amerykańskiej - seler naciowy, chleb orzechowy i żurawiny. I jeszcze zupełnie polski koperek, bez którego ciężko mi sobie wyobrazić nadzienie do drobiu. I tak wyszło mi naprawdę smaczne, ciemne nadzienie, które w tym roku wieńczyło świąteczne dzieło w postaci pieczonego indyka o wadze 6 kilo i ćwierć.
  • Omlet Tex-Mex
    Świetne danie na wakacyjne śniadanie, ale i na lunch takim omletem zapewne nikt nie pogardzi, wystarczy podać doń miskę sałaty i jakąś salsę.
  • Sałatka z kurczaka z awokado i bekonem
    Z pieczonego kurczaka u nas w domu najpierw znikają nóżki i skrzydełka (tu nawet odrobinę poczuwam się do winy). Potem zostają piersi i nie bardzo wiadomo, co z nimi zrobić... Wtedy robię na kolację taką właśnie sałatkę - inspirowaną przepisem samej Nigelli Lawson! - z awokado, smażonym boczkiem (lub bekonem) i taką sałatą, jaką uda się znaleźć w lodówce. Sałatka jest naprawdę smaczna i nawet moje kapryśne Dzieci ją lubią (i zjadają do końca, co jest wszak ważniejsze)!




Podziel się linkiem:


Komentarze: