W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sałatka rybna z Tahiti

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Sałatka rybna z Tahiti

Bardzo przyjemna, letnia, egzotyczna sałatka w optymistycznych kolorach. Dla poszukiwaczy przygód.

Kraj pochodzenia: Tahiti

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 200 g filetów z białej ryby
  • 200 g filetu z łososia
  • 2 cytryny
  • limetka
  • marchewka
  • 1/2 strąka czerwonej papryki
  • 1/2 ogórka
  • 200 g gotowanych obranych krewetek
  • 400 ml mleka kokosowego
  • Tabasco, sos do smaku
  • mały pęczek szczypiorku
  • 2 gałązki świeżej mięty

Sałatka rybna z Tahiti - Opis przyrządzania:

Białą rybę (dorsz, halibut, sola...) i łososia myjemy, osuszamy i przeglądamy pod kątem ewentualnie pozostałych ości. Kroimy ryby w kostkę, wkładamy do miski i lekko solimy.
Cytryny i limetkę szorujemy w gorącej wodzie, wyciskamy sok. Sokiem polewamy ryby, przykrywamy miskę folią i wstawiamy na kwadrans do lodówki.
W tym czasie obieramy marchewkę i ścieramy ją na grubej tarce.
Paprykę i ogórek kroimy w dość drobną kostkę.
Warzywa dodajemy do ryby, dokładamy krewetki i zalewamy dobrze rozmieszanym mlekiem kokosowym. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy tyle Tabasco, ile nam w duszy gra. Miskę znów przykrywamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
Szczypiorek i miętę płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Tuz przed podaniem posypujemy sałatkę ziołami.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Sałatka rybna z Tahiti: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: egzotyczna

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: