W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sałatka z awokado i melona

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Sałatka z awokado i melona

Lekka i świeża sałatka w ładnych, pastelowych barwach. Podajemy na przystawkę lub deser (dla tych, co nie przepadają za słodyczami).

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 małe okrągłe melony o pomarańczowym miąższu
  • 2 dojrzałe awokado
  • oliwa z oliwek
  • garść świeżych listków mięty
  • 2 limetki

Sałatka z awokado i melona - Opis przyrządzania:

Melony kroimy poziomo na pół i starannie wydłubujemy pestki. Awokado kroimy na pół i usuwamy pestki. Łyżeczką do robienia kulek z melona robimy kulki z miąższu awokado. Mieszamy z listkami mięty i wkładamy w zagłębienia w połówkach melonów. Awokado skrapiamy oliwą i odrobiną soku z limetki, posypujemy szczyptą grubej soli. Drugą limetkę kroimy wzdłuż na ćwiartki i podajemy do sałatki.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Sałatka z awokado i melona: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Sałatka z awokado i melona przepisy:

  • Sałatka "Guacamole"
    Słynny meksykański sos w postaci zdekonstruowanej.
  • Sałatka z wędzonego kurczaka z granatami
    Zimowa sałata, doskonale nadająca się na lekki lunch.
  • Guacamole
    Jedna z miliona wersji i nie chciałabym trafić w środek dyskusji, która mianowicie z tych wersji jest tą jedynie słuszną... Guacamole jest świetne z gorącą tortillą lub skrzydełkami z grilla.
  • Sałatka z awokado z ostrym sosem
    Tę bardzo smaczną i piękną sałatkę zrobił nam w ostatni weekend Kubuś - sam znalazł przepis w holenderskim piśmie kulinarnym (troszkę go zmodyfikowaliśmy...). Zrobiłam do tego kilka grillowanych przegrzebków i mieliśmy naprawdę świetny obiad.
  • Sałatka z awokado, krewetek i koziego serka
    Same moje ulubione rzeczy! Doskonała na lunch i na kolację, ładnie wygląda, robi się ją błyskawicznie i nie jest straszliwie tucząca. Oto zalety. Wady? Brak.




Podziel się linkiem:


Komentarze: