Sałatka-posiłek z mojej ulubionej brązowej soczewicy. Najlepsza do tego celu jest francuska soczewica z Puy lub doskonała, drobna soczewica z włoskiej Umbrii.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Sałatka z soczewicy z jajkiem - Opis przyrządzania:
Wrzucamy soczewicę do garnka, dodajemy listek laurowy i ząbki czosnku (w skórce). Wlewamy tyle wody, żeby sięgała 2-3 cm ponad powierzchnię soczewicy i dosypujemy łyżeczkę soli. Stawiamy garnek na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy jakieś pół godziny, aż soczewica będzie miękka, ale się nie rozgotuje. W czasie, gdy soczewica się gotuje, gotujemy jajka na twardo - czyli 8-10 minut od zagotowania się wody. Jajka studzimy w zimnej wodzie, obieramy ze skorupek i kroimy w ćwiartki. Boczek smażymy na teflonowej patelni, aż będzie chrupki i ciemnozłoty. Odsączamy na papierze kuchennym. Włoskie orzechy grubo siekamy. Robimy też sos: ukręcamy razem 2 łyżki oliwy, olej z orzechów, ocet winny i musztardę. Dodajemy miód do smaku i trochę soli wraz z pieprzem. Ugotowaną soczewicę odcedzamy, usuwamy listek laurowy i ząbki czosnku. Gorącą soczewicę mieszamy z sosem i odstawiamy do wystygnięcia. Do soczewicy dodajemy orzechy, mieszamy i rozdzielamy pomiędzy 4 talerze. Na wierzchu kładziemy ćwiartki jajek i plasterki usmażonego boczku.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować Sałatka z soczewicy z jajkiem: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska