W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sałatka z surowych pieczarek

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Sałatka z surowych pieczarek

Surowe pieczarki są pyszne i pięknie pachną. Powinny być białe i zwarte, nie za duże. Z razowym chlebem i jakąś skromną wędliną będą doskonałe na kolację.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g (1/2 kg) pieczarek
  • 200 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • sok z jednej cytryny
  • pęczek szczypiorku

Sałatka z surowych pieczarek - Opis przyrządzania:

Pieczarki ocieramy z paprochów ściereczką kuchenną. Odcinamy nóżki, a z kapeluszy zdejmujemy skórkę - łatwo odchodzi. Obrane kapelusze kroimy w cienkie plasterki i lekko solimy. Śmietanę mieszamy z sokiem z cytryny, dodajemy sól, sporo pieprzu i odrobinę cukru do smaku. Dokładnie mieszamy i polewamy pieczarki. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Połowę dodajemy do pieczarek i dobrze, choć delikatnie, mieszamy. Sprawdzamy, czy nie trzeba dosolić. Przekładamy sałatkę do ładnej salaterki i posypujemy resztą szczypiorku. Podajemy natychmiast i zjadamy tego samego dnia, bo nie da się jej przechowywać...

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Sałatka z surowych pieczarek: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Sałatka z surowych pieczarek przepisy:

  • Sałatka wiosenna z pieczarek
    W moich "czwartkowych warzywkach" były tak piękne pieczarki, że grzechem byłoby je smażyć, czy gotować. Zrobiłam więc tę prościutką, wiosenną sałatkę z jogurtowym sosem, żeby jakoś uczcić słońce i temperaturę powyżej 15 stopni...
  • Flan grzybowy z ziołami
    Nowe podejście do (zmęczonego już nieco) omletu z pieczarkami.
  • Pieczarki (podobno) po szwajcarsku
    Wygodne danie imprezowe - wszystko możemy przygotować wcześniej, przełożyć do formy do zapiekania i przetransportować na miejsce rozrywki. Potem trzeba pieczarki wstawić do piekarnika na 20 minut do pół godziny i voila! (niezłe do piwa, wina lub pod wódeczkę).
  • Pieczarki z kolendrą
    Klasyczny grecki przepis na grzyby w delikatnej zalewie. Podajemy jako część półmiska z mezze.
  • Pasztet grzybowy
    Bardzo smaczna alternatywa wszelkich past mięsnych. Poza tym doprawdy niekłopotliwa w wykonaniu.




Podziel się linkiem:


Komentarze:

posen, 2012-07-20 7:36:54
Bardzo fajny pomysł z tą śmietaną. Tutaj http://wolnakuchnia.com/przepisy-kulinarne/salatki-i-inne-lekkie-przekaski/pomysl-na-pieczarke-salatka-prosta-i-szlachetna lżejsza forma tej sałatki, też pyszna. Generalnie coraz bardziej lubię surowe pieczarki :-)
Moja ocena: brak oceny