W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Salsa z ogórków

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Salsa z ogórków

Świeży i zdrowy dodatek do białego mięsa z grilla. A ja tę salsę najbardziej lubię z grubym plastrem białego sera, posypanym grubą solą i pieprzem. I to wszystkim naprawdę ze szczerego serca polecam.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • ogórek wężowy
  • 3 pomidory
  • mała czerwona cebula
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 2 cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek

Salsa z ogórków - Opis przyrządzania:

Ogórek myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na pół. Łyżeczką wydłubujemy pestki. Ogórek, wraz ze skórką, kroimy w drobną kostkę. Pomidory zanurzamy na minutę we wrzątku, przelewamy zimną wodą i pozbawiamy skórki. Kroimy poziomo na pół i łyżeczką usuwamy pestki. Miąższ kroimy w drobną kostkę. Czerwoną cebulę obieramy i drobniutko siekamy. Szczypiorek myjemy, osuszamy i też drobno siekamy. Mieszamy razem ogórek, pomidory, cebulę i szczypiorek i odstawiamy w chłodne miejsce. Cytryny szorujemy w gorącej wodzie i wycieramy. Z jednej cytryny ścinamy nożykiem do cytrusów skórkę w cienkich paskach; z obu cytryn wyciskamy sok. Czosnek obieramy i drobniutko siekamy. Mieszamy skórkę i sok z cytryny z czosnkiem, dolewamy 1/2 szklanki (125 ml) oliwy, dodajemy trochę soli, pieprzu i cukru do smaku. Sos mieszamy z warzywami, salaterkę przykrywamy i trzymamy przed podaniem co najmniej godzinę w lodówce.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Salsa z ogórków: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Salsa z ogórków przepisy:

  • Sałatka z melonem i ogórkiem
    Przystawka? Sałatka? Dodatek? Deser?
  • Wariacja na temat sosu remoulade Wariacja na temat sosu remoulade
    Sosy typu remoulade to popularny tu i ówdzie na świecie dodatek do różnych smażonych cosiów. Jest to, krótko mówiąc, majonez wymieszany z rozmaitymi, drobno posiekanymi dodatkami, a używamy go, by dodać życia takim, na przykład, placuszkom z cukinii, plastrom smażonego żółtego sera, czy też warzywom w cieście. Wersja z tego przepisu posłuży do polania smażonych zielonych pomidorów na dzisiejszy obiad.
  • Tatar z łososia z ogórkiem
    Tatar z łososia to ja mogę jeść rano, w południe i wieczorem... Indywidualne porcyjki takiego tatara, utrzymanego w wiosennej różowo-zielono-białej tonacji, są bardzo odpowiednią przystawką na uroczysty świąteczny obiad.
  • Chłodnik szczawiowy
    Doskonały jasnozielony chłodnik, zupełnie bez gotowania. Po prostu wrzucamy wszystkie składniki do blendera i miksujemy. Podajemy z kostkami lodu (zwykłymi lub ogórkowymi: *!*3652*!*) i małymi grzankami (*!*1683*!* lub *!*1975*!*).
  • Tabbouleh
    Jedna z nieskończonego szeregu wersji tej popularnej na Bliskim i Środkowym Wschodzie sałatki. Lekki lunch dla czterech osób lub część półmiska z mezze - wtedy, wraz z innymi daniami, śmiało starczy dla ośmiu.




Podziel się linkiem:


Komentarze: