W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X
Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Salsa ze świeżego ananasa

Dodatek

Salsa ze świeżego ananasa

Ananas, chilli i curry to kombinacja doskonała. Świetny dodatek do każdej rzeczy z grilla.

Kraj pochodzenia: Karaiby

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g (pół kilo) świeżego obranego ananasa
  • 2 cebulki dymki
  • czerwona papryczka chilli
  • kawałek świeżego imbiru (gruby plasterek)
  • łyżka proszku curry
  • 2 limetki

Salsa ze świeżego ananasa - Opis przyrządzania:

Ananas kroimy w drobną kostkę.
Dymki obieramy z wierzchnich liści, odcinamy korzonki, płuczemy i osuszamy, po czym kroimy w plasterki.
Papryczkę chilli kroimy wzdłuż na pół, usuwamy ogonki i pestki, płuczemy, osuszamy i drobno siekamy.
Imbir obieramy i drobniutko siekamy.
Ananas, dymkę, papryczkę i imbir mieszamy w sporej misce, dodajemy curry i sok wyciśnięty z obu limetek. Starannie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Salsa ze świeżego ananasa: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: