W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Śledzie z sosem jabłkowym

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Śledzie z sosem jabłkowym

Przywiozłam z Polski całe solone śledzie, z mleczem i ikrą. Trzeba je wymoczyć, oczyścić, wyfiletować i obedrzeć ze skóry, to prawda. Ale są bardzo smaczne, warto więc (raz do roku) się pomęczyć.

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • 2 solone śledzie z mleczem
  • 2 szklanki mleka
  • duże jabłko
  • mała cebula
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • oliwa z oliwek

Śledzie z sosem jabłkowym - Opis przyrządzania:

Śledzie wkładamy do dużej miski z zimną wodą i moczymy przez 24 godziny, kilka razy zmieniając wodę.
Śledzie czyścimy, odkładając na bok mlecz, po czym usuwamy kręgosłup i ości - duże ości łatwo jest wymacać, mniejsze trzeba wyciągnąć pęsetką; najdrobniejsze ości są tak miękkie, że nikt ich nie poczuje. Każdą rybę dzielimy na 2 filety, usuwając płetwę grzbietową i brzuszną, zdejmujemy skórkę, która szczęśliwie bardzo łatwo schodzi.
Filety i mlecze wkładamy do miski i zalewamy mlekiem. Moczymy przez 2 godziny, po czym mleko wylewamy, a rybę i mlecze osuszamy starannie papierem kuchennym. Filety kroimy w zgrabne kawałki i układamy na porcelanowym półmisku.
Mlecze czyścimy z żyłek i przecieramy przez plastikowe sito do miski.
Jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na grubej tarce.
Cebulkę obieramy i ścieramy na drobnej tarce lub drobniutko siekamy.
Jabłko, cebulę, sok z cytryny, śmietanę i łyżkę oliwy dodajemy do mlecza i starannie mieszamy. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy i jeszcze raz mieszamy.
Sosem polewamy filety śledziowe i podajemy, w towarzystwie żytniego chleba lub kartofli.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Śledzie z sosem jabłkowym: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Śledzie z sosem jabłkowym przepisy:

  • Śledzie po polsku
    Mój śledziowy wybór na Wielki Piątek AD 2015. Przepis pochodzi z cudownej książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" autorstwa Marii Lemnis i Henryka Vitry i wpisuję go tu ku i dla pamięci - ku pamięci Autorów (czyli tak naprawdę Tadeusza Żakieja, bo "Lemnis i Vitry" to był pseudonim) i dla pamięci własnej, bo mój egzemplarz tej książki jest już w rozsypce i nie wiadomo, jak długo jeszcze przetrwa... Gwoli uczciwości muszę jednak ostrzec, że przepis ten wymaga zanikającej już umiejętności sprawiania całych solonych śledzi... Ale jeśli potrafię ja, to zapewne potrafią i inni.
  • Pstrąg z krewetkowym sosem
    Oto danie dla mojej Córki - ulubiona rybka (choć trzeba jeszcze pomóc przy obieraniu z ości) i szare krewetki, podlane zrumienionym masełkiem, żadnych podejrzanych kombinacji. Proste składniki, proste wykonanie - a całość bardzo elegancka.
  • Pstrągi (konkretnie filety) z kurkami
    Klasyczne francuskie danie (filets de truite aux girolles), proste i wyrafinowane jednocześnie. Do pstrąga podajemy malutkie gotowane kartofelki i jakąś zieloną jarzynkę - może szpinak w liściach albo brokuły...
  • Śledzie z porem i koperkiem
    Ostatnio moje ulubione śledzie - delikatne, słodkie, koperkowe. Zwasze lubiłam śledzie z porami zamiast cebulki - cebula ma intensywny smak i trzeba umiejętnie dozować jej ilość. Por natomiast jest łagodniejszy, a jednocześnie jakby ziołowy i znakomicie uzupełnia smak ryby.
  • Sałatka rybna z Tahiti
    Bardzo przyjemna, letnia, egzotyczna sałatka w optymistycznych kolorach. Dla poszukiwaczy przygód.


Podziel się linkiem:




Komentarze: