W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Smażone chorizo

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Smażone chorizo

Pikantna, gorąca zakąska z hiszpańskiej paprykowej kiełbasy. Nie da się ukryć, że idealnie nadaje się jako zagrycha.

Kraj pochodzenia: Hiszpania

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 700 g chorizo
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki

Smażone chorizo - Opis przyrządzania:

Chorizo kroimy w półcentymetrowe plastry. Dużą i ciężką patelnię rozgrzewamy na dużym ogniu. Wrzucamy chorizo i smażymy, mieszając, aż stanie się chrupkie. Rozkładamy plastry pojedynczą warstwą na papierze kuchennym, a tłuszcz z patelni wylewamy. Na tę samą patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy siekane ząbki czosnku. Wrzucamy chorizo i garść siekanej natki. Podgrzewamy i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Smażone chorizo: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Smażone chorizo przepisy:

  • Płonące chorizo
    Zakąska, która robi wrażenie. Brandy, którym polewamy kiełbasę, nie służy wyłącznie do podpalenia i zaimponowania gościom, ale także przyjemnie zmienia - uszlachetnia - smak chorizo.
  • Dorsz pieczony z chorizo
    Wariacja na temat popularnego na Półwyspie Iberyjskim połączenia smaków solonego dorsza i paprykowej kiełbasy chorizo. Ponieważ nie mogę dojść do ładu z dorszem solonym, ten przepis podoba mi się znacznie bardziej.
  • Portugalska zupa z jarmużu, ziemniaków i chorizo
    ...czyli caldo verde, narodowe danie Portugalii. Podajemy z chlebem kukurydzianym i rustykalnym czerwonym winem.
  • Grzyby smażone po francusku
    Jesienne małe danko, doskonałe pod kieliszek wina. Uwaga! - świeża bagietka niezbędna! Grzyby w ten sposób przyrządzone mogą też być dodatkiem do pieczonego lub smażonego mięsa.
  • Sałatka nicejska w wersji British
    Ciepła wersja popularnej na całym świecie sałatki nicejskiej, tym razem ze świeżym tuńczykiem. Lepiej może nie wmawiać Francuzom, że to najlepsza wersja, ale z drugiej strony... who cares, jeśli jest to całkiem niezłe danie?




Podziel się linkiem:


Komentarze:

Karol Olek, 2010-10-26 19:03:33
www.corrida.pl Polecam jezeli chcecie kupic hiszpanskie jedzonko. maja dostawe na cala Polske nawet male ilosci...
Moja ocena: 5