W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sok na 1 stycznia

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Napój

Sok na 1 stycznia

Czasem w życiu człowieka pojawiają się takie chwile, że trzeba swój organizm doprowadzić do pionu. Tak sok, wypity zaraz po zrobieniu, szalenie w tym pomaga. Potem możemy sobie obiecać, że już zawsze będziemy zdrowo żyli...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 3-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 12 marchewek
  • 2 nieduże buraczki
  • 2 zielone jabÅ‚ka
  • kawaÅ‚ek korzenia imbiru o dÅ‚ugoÅ›ci 2 cm (mniej wiÄ™cej)

Sok na 1 stycznia - Opis przyrzÄ…dzania:

Marchewki oraz buraczki obieramy i myjemy.
Jabłek nie obieramy, za to myjemy i kroimy w ćwiartki.
Z imbirem nic nie robimy, nie ma potrzeby obierać go ze skórki.
Wszystkie elementy soku przepuszczamy przez sokowirówkę.
Sok nalewamy do ładnych szklaneczek (lub jakiegokolwiek naczynia, jeśli nie jesteśmy w stanie nic eleganckiego znaleźć) i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Sok na 1 stycznia: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Sok na 1 stycznia przepisy:

  • CiepÅ‚a saÅ‚atka z pieczonych buraczków
    Pieczone buraki mają znacznie bardziej skoncentrowany smak, niż gotowane w wodzie. Połączenie ich słodkiego smaku ze słoną fetą i czosnkiem jest bardzo udane i doskonale znane w Grecji.
  • Moje ukochane buraczki Moje ukochane buraczki
    Takie buraczki (zwane ongiś "jarzynką") robiła dla mnie dawno temu moja Mama... Kiedy wracałam z wakacji, dzwoniłam do domu (z budki!), a Mama pytała mnie, co bym chciała na powitalny obiad. Zazwyczaj chciałam mielone cielęce kotlety z kaszą perłową, czasem zrazy wołowe - zawijane lub zwykłe - z kaszą gryczaną - i zawsze, zawsze prosiłam o te buraczki (i surówkę z marchewki, która świetnie idzie z nimi w parze).
  • CejloÅ„skie curry z buraczków
    Piękne w kolorze, egzotyczne w smaku curry z przepisu Sophie Griggson. Podajemy razem z innymi curry i miską ryżu.
  • Relish z borówek z buraczkami
    Taki relish (słodko-kwaśny, warzywno-owocowy dodatek o egzotycznym pochodzeniu) jadłam niedawno na przyjęciu i byłam zachwycona! Podano go do sashimi z łososia, ale moim zdaniem równie dobrze pasuje do mięsa i serów.
  • Buraczki z pomidorami
    Inspirowana daniami z kuchni Indii jarzynka - oryginalna i pyszna, bardzo odpowiednia na lato.


Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: