W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sos estragonowy do ryb

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Sos estragonowy do ryb

Delikatny i kremowy sos do gotowanej białej ryby. Świetnie komponuje się z ryżem lub piure ziemniaczanym.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1/2 szklanki wywaru rybnego
  • ząbek czosnku
  • suszony estragon
  • cebulka dymka
  • szklanka gęstej kremowej śmietany
  • sok z cytryny
  • świeży estragon

Sos estragonowy do ryb - Opis przyrządzania:

Do niedużego rondelka wlewamy wywar rybny. Dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, łyżeczkę suszonego estragonu i cebulkę dymkę pokrojoną w plasterki. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy na maleńkim ogniu, aż zawartość rondelka zredukuje się o połowę. Do rondelka wlewamy śmietanę i mieszamy, aż się połączy z wywarem. Dodajemy odrobinę soku z cytryny i sól do smaku. Wrzucamy 2 łyżki siekanego świeżego estragonu i gotujemy sos na małym ogniu minutę do dwóch. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Sos estragonowy do ryb: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: