Smaczny sos z nieoczekiwanym cytrynowym posmakiem melisy. Doskonały do pieczonych ziemniaków (jako nadzienie), do mizerii, do krewetek podawanych na zimno (np. w awokado) i do sałatek z mieszanych warzyw.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Sos jogurtowy - Opis przyrzÄ…dzania:
Limetkę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Z połowy ścieramy skórkę, z całej zaś wyciskamy sok.
Do miski wkładamy skórkę i wlewamy sok, dodajemy musztardę i cukier i mieszamy, aż cukier się rozpuści.
Oddzielamy żółtko od białka, żółtko wkładamy do miski i energicznie mieszamy z sosem musztardowo-limetkowym, najlepiej trzepaczką (białko nie będzie nam potrzebne).
Cały czas ubijając, dodajemy po trochu jogurt i śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
MelisÄ™ myjemy, oskubujemy listki i kroimy je w cienkie paseczki. Dodajemy do sosu i mieszamy.
Do chwili podania trzymamy sos w lodówce.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Sos jogurtowy: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska