W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sos majonezowy z chrzanem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Sos majonezowy z chrzanem

Smaczny, błyskawiczny sos do zimnych mięs, jajek na twardo, wędzonego łososia, cykorii... Wszechstronny.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • łyżka kaparów w zalewie
  • 2 gałązki świeżego estragonu
  • 150 g majonezu
  • łyżka chrzanu (ze słoika)
  • łyżka gruboziarnistej musztardy

Sos majonezowy z chrzanem - Opis przyrządzania:

Kapary starannie osączamy i siekamy.
Estragon myjemy, osuszamy, oskubujemy listki, które potem drobno siekamy.
Mieszamy razem majonez, chrzan i musztardę, dodajemy kapary i estragon.
Doprawiamy sos do smaku solą (choć pewnie nie będzie trzeba, majonez jest słony sam z siebie), pieprzem i ewentualnie jeszcze chrzanem lub musztardą, jak kto lubi.
Podajemy schłodzony, w ładnej miseczce.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Sos majonezowy z chrzanem: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Sos majonezowy z chrzanem przepisy:

  • Wariacja na temat sosu remoulade Wariacja na temat sosu remoulade
    Sosy typu remoulade to popularny tu i ówdzie na świecie dodatek do różnych smażonych cosiów. Jest to, krótko mówiąc, majonez wymieszany z rozmaitymi, drobno posiekanymi dodatkami, a używamy go, by dodać życia takim, na przykład, placuszkom z cukinii, plastrom smażonego żółtego sera, czy też warzywom w cieście. Wersja z tego przepisu posłuży do polania smażonych zielonych pomidorów na dzisiejszy obiad.
  • Krewetki z sosem kaparowym
    To jest danie z gatunku tych, które naprawdę sprawiają mi przyjemność - zarówno w przygotowaniu (szybko i bez zamętu), jak i w jedzeniu (po pierwsze krewetki, po drugie jemy łapkami). Takie małe danka dzielę na brydżowe (bez sosów, żeby się karty nie sklejały) i telewizyjne (żeby nie trzeba było patrzeć w talerz). To jest to drugie.
  • Kurczak z groszkiem w śmietanie
    Bezpretensjonalny i optymistyczny sposób na potraktowanie kurczaka: piersi rzeczonego dusimy w śmietanie, dodając zielony, mrożony groszek. Do tego *!*1905*!* i zielona sałata (dla uciszenia wyrzutów sumienia: tu śmietana, tam masło).
  • Kanapka z kurczakiem lub indykiem
    Jeden z milionów przepisów na wykorzystanie resztek Dziękczynnego indyka lub (np. w naszych warunkach) pozostałości z niedzielnego kurczaka. Wyjątkowo udana utylizacja resztek, serdecznie polecam, zwłaszcza tym, którzy lubią meksykańskie klimaty i papryczki jalapenos.
  • Śledzie w sherry (od Dżemili)
    Jest to danie z gatunku "nie wierz gębie.." Dawno, dawno temu nie chciałam w ogóle słuchać o tym śledziu - ze słodkim sherry? Z sosem majonezowym?? Z mandarynkami??? Niemożliwe! Tłumaczyłam mojej Przyjaciółce Dżemili, że to nie może być smaczne. A jednak dałam się skusić i nie żałuję. Więc "połóżcie na zębie", bo też nie pożałujecie!


Podziel się linkiem:




Komentarze: