W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sos ziołowy z anchois

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Sos ziołowy z anchois

Mocny w smaku winegret, znakomicie komponuje się z twardszymi odmianami sałaty - endywią lub radicchio. Do takiej sałaty dodajemy jeszcze ćwiartki jajek na twardo i trochę posiekanego selera naciowego. Dla koneserów.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4 (na 1 sałatę)

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 6 filecików anchois
  • 6 gałązek natki pietruszki
  • gałązka świeżego majeranku lub oregano
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • oliwa z oliwek

Sos ziołowy z anchois - Opis przyrządzania:

Fileciki anchois rozgniatamy widelcem. Natkę i majeranek (oregano) płuczemy i obrywamy listki, które to listki bardzo drobno, starannie siekamy. Dodajemy do anchois i wlewamy sok z cytryny. Ucieramy na jednolitą pastę. Cały czas mieszając, dolewamy 100 ml oliwy. Sos powinien mieć jednolitą konsystencję. Doprawiamy do smaku dużą ilością pieprzu.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Sos ziołowy z anchois: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Sos ziołowy z anchois przepisy:

  • Masło z anchois i czarnymi oliwkami
    Nie tylko smaczne, ale niezwykle dekoracyjne masło, idealne do pieczonej lub smażonej białej, chudej ryby. Dobrze - i niebanalnie - sprawdza się także na wołowym steku.
  • Grzanki z anchois
    Eleganckie paluszki z cienkich grzanek przekładanych anchois. Możemy je podać na oficjalne śniadanie - do maczania w jajku na miękko. Albo jako dodatek do zupy typu krem. Albo do przystawek serowych lub rybnych. Albo wreszcie do drinków.
  • Sos do sałatki Caesar's
    Jedna z wielu wersji sosu, tym razem z surowym żółtkiem.
  • Masło z anchois i estragonem
    Smaczne, pikantne masło do ryby - mnie jednak najbardziej smakuje na soczystym jagnięcym kotlecie.
  • Tapenade z Północnej Afryki
    Znakomita, pikantna pasta z zielonych oliwek, o podobnym zastosowaniu, co klasyczna tapenade. Moim zdaniem, najlepsza jest ze świeżym białym chlebem. To kolejny z moich ulubionych przepisów.




Podziel się linkiem:


Komentarze: