W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sos żurawinowy z orzechami i kokosem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Sos żurawinowy z orzechami i kokosem

Bardzo amerykański przepis na sos do mięsa - oczywiście przede wszystkim do indyka, ale może być i do dziczyzny, kaczki lub gęsi. Sos podajemy na ciepło lub zimno, w zależności od humoru i sytuacji za oknem. Jeśli nie zjemy wszystkiego od razu, wkładamy resztę do sterylnego słoika i przechowujemy w lodówce. Świetny przepis na Święta!

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 10-12

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1/2 kg świeżych żurawin
  • 1 1/2 szklanki orzechów pekanowych
  • szklanka grubo tartego kokosa (suszonego lub mrożonego)
  • szklanka marmolady pomarańczowej
  • 1/2 szklanki cukru

Sos żurawinowy z orzechami i kokosem - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Żurawiny płuczemy na sicie, przebieramy.
Orzechy pekanowe grubo siekamy.
W dużym naczyniu do zapiekania mieszamy żurawiny, orzechy, kokos, marmoladę i cukier. Dolewamy 1/2 szklanki wody.
Wstawiamy naczynie (nie przykryte) do nagrzanego piekarnika na 1/2 godziny.
I to wszystko! Podajemy na ciepło lub zimno.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Sos żurawinowy z orzechami i kokosem: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Sos żurawinowy z orzechami i kokosem przepisy:

  • Żurawiny z gruszką
    Kolejny z żurawinowych słodkich sosów, tak popularnych w Ameryce jako dodatek do indyka. W warunkach europejskich równie dobrze pasuje do pieczonego kurczaka, kaczki czy gęsi. Albo do takiego pasztetu...
  • Sos żurawinowy z syropem klonowym
    Słodko-kwaśny sos do pieczonego indyka, z delikatną pomarańczową nutą.
  • Sos śliwkowy
    Ciemny, słodko-pikantny sos. Doskonały do smażonych kalmarów, pieczonych ziemniaków, kaczki...
  • Ciepły sos żurawinowy ze śmietaną
    Dawno, dawno temu byłam na wielkim przyjęciu u Kanadyjczyków. Na główne danie pani domu zrobiła indyka, ale nie w całości, tylko w kawałkach. Kawałki były smażone, a potem zalane takim właśnie sosem, z żurawinami i śmietaną. Było to bardzo dobre (podane z ryżem i jakimiś jarzynami, ale nie pamiętam już, jakimi).
  • Sos-dżem z jabłek i szalotek
    Bardzo łatwy sos o konsystencji chutneyu. Pasuje doskonale do serów i smażonej wątróbki, a dla odważnych - do plastrów smażonej kaszanki.


Podziel się linkiem:




Komentarze: