W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sos żurawinowy z porto

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Sos żurawinowy z porto

Sos żurawinowy z porto

Doskonały sos do indyka lub kurczaka, ale także naszego rodzimego schabu. Oczywiście pasuje też do smażonego sera, pieczonego camemberta lub serków z jabłkiem.

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 250 g (ćwierć kilo) świeżych żurawin
  • pomarańcza
  • 150 ml porto
  • 100-125 g cukru

Sos żurawinowy z porto - Opis przyrządzania:

Żurawiny płuczemy na sicie i przebieramy. Wsypujemy do rondla.
Pomarańczę szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy. Skórkę ścieramy na tarce, sok wyciskamy i razem dodajemy do żurawin.
Wlewamy porto i dodajemy 100 g cukru. Stawiamy rondel na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając.
Gotujemy sos przez 10 minut, aż trochę zgęstnieje, po czym ewentualnie dodajemy więcej cukru.
Podajemy na gorąco lub zimno.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Sos żurawinowy z porto: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: