W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sos żurawinowy z porto

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Sos żurawinowy z porto

Sos żurawinowy z porto

Doskonały sos do indyka lub kurczaka, ale także naszego rodzimego schabu. Oczywiście pasuje też do smażonego sera, pieczonego camemberta lub serków z jabłkiem.

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 250 g (ćwierć kilo) świeżych żurawin
  • pomarańcza
  • 150 ml porto
  • 100-125 g cukru

Sos żurawinowy z porto - Opis przyrządzania:

Żurawiny płuczemy na sicie i przebieramy. Wsypujemy do rondla.
Pomarańczę szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy. Skórkę ścieramy na tarce, sok wyciskamy i razem dodajemy do żurawin.
Wlewamy porto i dodajemy 100 g cukru. Stawiamy rondel na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając.
Gotujemy sos przez 10 minut, aż trochę zgęstnieje, po czym ewentualnie dodajemy więcej cukru.
Podajemy na gorąco lub zimno.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Sos żurawinowy z porto: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Sos żurawinowy z porto przepisy:

  • Sos żurawinowy z galaretką porzeczkową
    Pyszny, kwaskowaty sos, świetny nie tylko do drobiu czy schabu, ale też jako dodatek do smażonego sera lub camemberta w cieście francuskim.
  • Tegoroczne nadzienie do indyka (z kasztanami)
    Najpierw był przepis z książki Delii Smith na osiemnastowieczne nadzienie do indyka (z równie osiemnastowiecznego przepisu niejakiej Hannah Glasse). Do tego dołożyły się moje ulubione indycze dodatki, już z kuchni amerykańskiej - seler naciowy, chleb orzechowy i żurawiny. I jeszcze zupełnie polski koperek, bez którego ciężko mi sobie wyobrazić nadzienie do drobiu. I tak wyszło mi naprawdę smaczne, ciemne nadzienie, które w tym roku wieńczyło świąteczne dzieło w postaci pieczonego indyka o wadze 6 kilo i ćwierć.
  • Żurawiny z gruszką
    Kolejny z żurawinowych słodkich sosów, tak popularnych w Ameryce jako dodatek do indyka. W warunkach europejskich równie dobrze pasuje do pieczonego kurczaka, kaczki czy gęsi. Albo do takiego pasztetu...
  • Befsztyki z sosem musztardowym
    "Męskie" danie. Frytki są tu idealnie na miejscu, choć i piure nieźle się nada (pysznie miesza się z sosem). Jeszcze jakaś sałata - na przykład z młodych listków szpinaku...
  • Cielęcina z marchewką i rodzynkami
    Delikatna, szlachetna w smaku wersja popularnego francuskiego standardu - wołowiny duszonej z marchewką. Znakomite danie dla gości (można zrobić wcześniej).


Podziel się linkiem:




Komentarze: