W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Spaghetti z borowikami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Spaghetti z borowikami

Czysty luksus w wersji jesiennej. Ale przecież czasem zdarza się, że znajdziemy dużo prawdziwków... Boskie danie.

Kraj pochodzenia: Włochy-Umbria/Toskania

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1/2 kg świeżych prawdziwków
  • 1/2 kg spaghetti
  • garść wyłuskanych orzechów włoskich
  • kilka gałązek świeżego majeranku
  • świeżo starty parmezan do podania

Spaghetti z borowikami - Opis przyrządzania:

Prawdziwki czyścimy, ocieramy ściereczką i kroimy w kawałki - niezbyt małe, ale i nie wielkie, takie w sam raz. Nastawiamy duży gar osolonej wody na makaron. Gotujemy spaghetti al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W czasie, gdy makaron się gotuje, dużą patelnię stawiamy na ogniu. Wlewamy kilka łyżek oliwy i rozgrzewamy. Wrzucamy prawdziwki i smażymy, mieszając, na dużym ogniu, aż woda wyparuje i zaczną się ładnie rumienić. Dodajemy orzechy włoskie i dalej smażymy, mieszając. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Dodajemy listki świeżego majeranku. Makaron odcedzamy, zachowując kilka łyżek wody od gotowania. Mieszamy makaron z grzybami i - jeśli danie wydaje się nam zbyt suche - dodajemy trochę wody od gotowania. Podajemy natychmiast, z dużą ilością tartego, świeżego, dobrego parmezanu.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Spaghetti z borowikami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: