W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Spaghetti z wędzonym halibutem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Spaghetti z wędzonym halibutem

Proste, a nieoczekiwane w smaku spaghetti.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g (1/2 kg) spaghetti
  • 200 g wędzonego halibuta w plastrach
  • 3 łyżki drobnych kaparków
  • cytryna
  • ostra suszona papryka
  • oliwa z oliwek

Spaghetti z wędzonym halibutem - Opis przyrządzania:

Nastawiamy duży garnek osolonej wody na makaron, a kiedy się zagotuje, wkładamy spaghetti i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wędzoną rybę kroimy w długie, cienkie paski. Kaparki przepłukujemy na sitku i osuszamy w czystej ściereczce. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy i na drobnej tarce ścieramy skórkę. Kiedy makaron będzie już niemal ugotowany, wlewamy na małą patelenkę 2 łyżki oliwy i rozgrzewamy. Wrzucamy kaparki i smażymy na chrupko. Makaron odcedzamy, mieszamy z paskami ryby i skórką z cytryny. Doprawiamy ostrą papryką i polewamy oliwą z kaparami. Podajemy natychmiast, z dodatkową oliwą do polania.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Spaghetti z wędzonym halibutem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Spaghetti z wędzonym halibutem przepisy:

  • Spaghetti z wędzonym jesiotrem Spaghetti z wędzonym jesiotrem
    Dawno, dawno temu, na wyspie Isola Maggiore na jeziorze Trazymeńskim, Mąż jadł spaghetti z sosem z wędzonej ryby. Ryba była wyłowiona z jeziora, uwędzona w knajpie, podsmażona w umbryjskiej oliwie i podana z dobrze ugotowaną pastą, bez żadnych zbędnych ozdobników. Próbowałam odtworzyć to danie w Polsce, ale - jak dotąd - bezskutecznie. Dopiero wędzony jesiotr okazał się wyborem właściwym - zwarte mięso dobrze podsmaża się w oliwie, jeziorny posmak jest autentyczny, no i nic więcej nie trzeba, bo ryba jest dostatecznie szlachetna. To znaczy - dodałam ciut świeżego majeranku, żeby zaakcentować jednak pewien regionalizm :)
  • Spaghetti con aglio, olio e pepperoncino
    O tym daniu mogłabym napisać osobną Gazetkę!
  • Spaghetti z cytryną i serem ricotta
    Błyskawiczna pasta ze świeżym w smaku sosem i listkami młodego szpinaku.
  • Spaghetti Alfredo Spaghetti Alfredo
    Błyskawiczny makaron, jeden z najprostszych na świecie. Może to być danie popisowe naszych dzieci, jeśli lubią gotować.
  • Makaron soba w sosie sezamowym
    Sporo w tym przepisie egzotycznych składników - ale popularność kuchni japońskiej wybuchła w ostatnich latach jak supernowa i łatwiej dostać w osiedlowym sklepiku algi nori, niż kostkę prawdziwego masła... Taki makaron możemy podawać na ciepło lub - bardziej tradycyjnie - na zimno, tak czy owak jest bardzo dobry.




Podziel się linkiem:


Komentarze: