W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Śródziemnomorska tarta z warzywami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Śródziemnomorska tarta z warzywami

Lekka warzywna tarta, która wraz z sałatą może stanowić cały posiłek.

Kraj pochodzenia: Kraje śródziemnomorskie

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • Kruche ciasto z parmezanem
  • 700 g letnich warzyw (bakłażan; cukinia; patison; papryka)
  • 3 pomidory
  • 2 czerwone cebule
  • oliwa z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka listków świeżego tymianku
  • ocet balsamico
  • 100 g sera feta
  • świeża bazylia

Śródziemnomorska tarta z warzywami - Opis przyrządzania:

Przygotowujemy kruche ciasto zgodnie z przepisem.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Dużą blachę smarujemy oliwą.
Warzywa myjemy, odcinamy końce, a w przypadku patisona i papryki - usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kawałki o mniej więcej centymetrowej grubości.
Pomidory myjemy i kroimy w ćwiartki lub ósemki.
Czerwone cebule obieramy i kroimy na centymetrowe plastry.
Układamy warzywa na blasze, lekko solimy i skrapiamy oliwą z oliwek, po czym wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy pół godziny.
Wyjmujemy warzywa z piekarnika i przekładamy je do miski. Wrzucamy czosnek (obrany i pokrojony w cienkie plasterki) oraz tymianek i skrapiamy łyżką octu balsamico. Dodajemy pokruszoną fetę i ostrożnie mieszamy.
Kruche ciasto z parmezanem wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na koło o średnicy 35 cm. Zdejmujemy górny papier, a dolny, wraz z rozwałkowanym ciastem, przekładamy na blachę do pieczenia. Na środku ciasta układamy warzywa z serem, zostawiając po brzegach 6 cm wolnego miejsca. Teraz zaginamy ten wolny brzeg do góry i do środka, starając się jakby zamknąć nadzienie po bokach - nie musi wcale być porządnie, im więcej zmarszczek, tym ładniej!
Wstawiamy blachę do piekarnika (te same 200 stopni) i pieczemy pół godziny, aż ciasto będzie złociste. Przed podaniem ozdabiamy kilkoma listkami świeżej bazylii.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Śródziemnomorska tarta z warzywami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: