W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Stoemp z cykorią

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Stoemp z cykorią

Belgowie mają bardzo przyjemny zwyczaj robienia piure ziemniaczanego z dodatkiem innych warzyw... Stoemp (bo tak się takie piure nazywa) z cykorii jest doskonałym dodatkiem do każdej dziczyzny, a także do pstrągów - oczywiście ardeńskich!

Kraj pochodzenia: Belgia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g (1/2 kg) cykorii
  • cebula
  • 500 g (1/2 kg) ziemniaków na piure
  • 2 czubate łyżki masła
  • szklanka (1/4 litra) wywaru z kurczaka
  • listek laurowy
  • gałązka świeżego tymianku
  • gałka muszkatołowa

Stoemp z cykorią - Opis przyrządzania:

Cykorię obieramy z wierzchnich, przywiędłych liści, przycinamy podstawy. Kroimy w "makaronik" i płuczemy na sicie. Starannie otrząsamy z wody.
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
W sporym rondlu rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy cykorię, cebulę i ziemniaki i smażymy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, przez 10 minut.
Wlewamy wywar, dodajemy listek i tymianek, zagotowujemy i gotujemy, aż ziemniaki będą zupełnie miękkie.
Wyjmujemy listek i tymianek. Mikserem rozgniatamy warzywa na piure - nie będzie gładkie, jak miałoby to miejsce w przypadku piure z samych ziemniaków, ale to dobrze - tak właśnie ma być.
Doprawiamy stoemp do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy drugą łyżkę masła i chwilę ubijamy na malutkim ogniu drewnianą łyżką.
Podajemy na gorąco, do dziczyzny lub pstrągów.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Stoemp z cykorią: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Stoemp z cykorią przepisy:

  • Zupa-krem z cykorii
    Oryginalna w smaku, delikatna zupa dla wielbicieli cykorii. Zmiksowaną zupę podajemy z małymi grzaneczkami smażonymi na maśle.
  • Gulasz z sarny
    Apetycznie brunatny gulasz ze szlachetnej dziczyzny - w sezonie łowieckim idealne danie na niedzielny obiad. Doskonałym dodatkiem są małe kładzione kluseczki, duszona marchewka i wielka micha sałaty.
  • Tarta z cebulą, ziemniakami i kozim serem
    Sympatyczna i solidna tarta z zimowymi warzywami. Podajemy na ciepło, z sałatką z cykorii.
  • Piure ziemniaczane z papryczkami piquillos
    Jeden z wielu znakomitych hiszpańskich sposobów na przyprawienie zwykłego piure z ziemniaków. Podajemy takie ziemniaki do ryby lub mięsa z grilla, ale także jako tapa - w małych glinianych miseczkach, skropione oliwą.
  • Czerwona kapusta z czarnymi porzeczkami
    Czerwoną kapustę dusimy z galaretką i likierem z czarnej porzeczki. Jest to bardzo wyrafinowany dodatek do dziczyzny.


Podziel się linkiem:




Komentarze: