W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Szybki łosoś z brokułami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z ryb

Szybki łosoś z brokułami

Są tacy, którzy wysoko sobie cenią połączenie różowego mięsa łososia z ciemnozielonymi różyczkami brokułów, zarówno ze względów estetycznych, jak i smakowych. I to jest przepis właśnie dla nich.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 główki brokułów
  • filet z łososia o wadze 400 g
  • masło
  • łyżka różowego pieprzu
  • szczypiorek do posypania
  • cytryna do podania

Szybki łosoś z brokułami - Opis przyrządzania:

Brokułom odcinamy grubą nóżkę, resztę dzielimy na różyczki, płuczemy na durszlaku i otrząsamy z wody. Filet z łososia myjemy w zimnej wodzie, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę o boku 2 cm. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Wrzucamy brokuły i smażymy chwilę, mieszając. Po 2-3 minutach wrzucamy łososia, dodajemy łyżkę masła i zwiększamy ogień. Smażymy dalej, aż łosoś zacznie się rumienić i będzie usmażony niemal do środka (odrobina ciemnoróżowego mięsa w środku nie szkodzi, a jest nawet pożądana). Pod koniec smażenia dodajemy różowy pieprz. Gotowe danie solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny do smaku i natychmiast podajemy, np. z makaronem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Szybki łosoś z brokułami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Szybki łosoś z brokułami przepisy:

  • Łosoś w maśle
    Bardzo brytyjski sposób konserwowania ryb i mięsa. Łososia podajemy z grzankami, zaś pachnące przyprawami masło, którym rybka jest zalana, posłuży nam do smarowania.
  • Łosoś w sosie szczawiowym
    Kwaskowaty sos szczawiowy doskonale komponuje się z łososiem - zarówno w sensie smaku, jak i estetyki. Podajemy z małymi gotowanymi kartofelkami i sałatką z ogórka.
  • Łosoś z cukinią
    Cukinii z łososiem do twarzy (i vice versa).
  • Łosoś w cieście filo
    Bardzo prosta, a bardzo efektowna rybka - ciasto filo zachowuje się jak folia i utrzymuje w łososiu wszystkie soki, z drugiej zaś strony gra własną rolę i tworzy chrupką, złotą skorupkę.
  • Marynowany łosoś w sosie limetkowym
    Przepis niezawodnego Ricka Steina - plastry świeżutkiej ryby polewamy tuż przed podaniem egzotycznym sosem z limetek i różowego pieprzu. Idealna wiosenna przystawka przed, powiedzmy, grillowanymi kotlecikami jagnięcymi...




Podziel się linkiem:


Komentarze:

Sylwia, 2015-08-22 11:13:25
Łatwo - szybko - przyjemnie! PYCHOTA :)
Moja ocena: 5

Sylwia, 2015-08-22 11:13:25
Łatwo - szybko - przyjemnie! PYCHOTA :)
Moja ocena: 5

Wiola, 2012-12-13 16:01:54
wspaniałe jest połączenie łososia z brokułami:):) mniaaaaaaaaaaaaaam!!!! moja ocena jest tak wysoka, że brak skali! ;p
Moja ocena: 5

jaro, 2010-11-24 16:33:31
No powiem ze przepis jest super bardzo pyszne jedzonko i szybkie w w przygotowaniu,ale dodalem drugim razem pieczarki poprostu rewelacja, ylko palce lizac.
Moja ocena: brak oceny

to znowu ja :-), 2009-05-31 8:42:25
hehe widzę że jestem niezłym koneserem potraw łososiowo brokułowych :-)
Moja ocena: 5

Marcinuś, 2009-05-31 8:31:48
hehe dobra ........... :-) pycha :-) jeszcze nie jadłem ale napewno będzie super :-) a można z ziemniakami ????
Moja ocena: 5