Wariacja na temat spaghetti con aglio, olio e peperoncino. Miska sałaty i kieliszek białego wina zawsze się przydadzą.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Tagliatelle z łososiem na ostro - Opis przyrządzania:
Nastawiamy duży garnek osolonej wody na makaron. Filet z łososia myjemy w zimnej wodzie i osuszamy papierem kuchennym. Solimy i - pardon - pieprzymy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wkładamy rybę skórą do dołu i smażymy kilka minut, po czym odwracamy i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Ryba jest gotowa, gdy zmieni kolor na jasnoróżowy, straci przezroczystość (właściwą surowym rybom) i łatwo da się dzielić widelcem. Usmażonego łososia przekładamy na talerz i dzielimy na spore kawałki - najwygodniej to zrobić używając dwu widelców. Kiedy ryba się smaży, gotujemy makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Papryczkę pozbawiamy ogonka i nasionek, drobno siekamy (jeśli lubimy bardzo ostre dania, nasionka zostawiamy lub bierzemy więcej papryczek). Czosnek obieramy, kroimy w plasterki lub drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i masło. Wrzucamy chilli i czosnek, podsmażamy nie dłużej, niż minutę (bo czosnek się przypali). Makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię. Dodajemy łososia i umytą rukolę. Mieszamy - ostrożnie, żeby ryba się nie rozpaćkała. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wciskamy trochę cytryny i podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: makaron-kasza-ryż
Kiedy przygotować Tagliatelle z łososiem na ostro: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska