W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Tajskie krewetki z makaronem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z ryb

Tajskie krewetki z makaronem

Idealne danie dla wielbicieli krewetek - jest ich znacznie więcej, niż makaronu. Spora ilość tłuczonego czarnego pieprzu mile zaostrza smak.

Kraj pochodzenia: Tajlandia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 150 g azjatyckiego cienkiego makaronu jajecznego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 100 ml (niecałe pół szklanki) wywaru warzywnego
  • 4 ząbki czosnku
  • 12 ziaren czarnego pieprzu
  • mały pęczek świeżej kolendry
  • 400 g surowych krewetek
  • pozbawionych główek i pancerzyków
  • olej z orzeszków ziemnych

Tajskie krewetki z makaronem - Opis przyrządzania:

Makaron przygotowujemy z godnie z instrukcją na opakowaniu - niektóre rodzaje zalewa się po prostu wrzątkiem i zostawia na trochę, inne znów trzeba chwilę pogotować. Tak, czy inaczej przygotowany makaron odcedzamy. Sos ostrygowy, sos sojowy i wywar warzywny mieszamy razem w kubku. Pieprz tłuczemy w moździerzu, dodajemy czosnek i posiekane łodyżki kolendry. Tłuczemy i rozcieramy dalej, aż wszystko będzie mniej lub bardziej rozgniecione. Wok lub bardzo dużą patelnię stawiamy na dużym ogniu i dobrze rozgrzewamy. Wlewamy trochę oleju, powiedzmy 2 łyżki. Na rozgrzany olej wkładamy pastę z pieprzu, czosnku i kolendry i smażymy, energicznie mieszając, przez minutę. Dodajemy krewetki i smażymy, nadal mieszając, przez 2 minuty. Wlewamy wywar z sosami, mieszamy i dodajemy makaron. Wszystko razem mieszamy i smażymy jeszcze chwilę, żeby makaron się zagrzał, a krewetki były usmażone. Posypujemy listkami kolendry i natychmiast podajemy. Z pałeczkami.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Tajskie krewetki z makaronem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: