Niemal klasyczna tarte Tatin, z małą zmianą - do jabłek dodajemy podpieczone orzechy laskowe, co dodaje nowy wymiar popularnemu normandzkiemu deserowi.
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Tarte Tatin z orzechami - Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Orzechy podpiekamy na suchej patelni, mieszając, aż się zaczną rumienić. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na pół. Łyżeczką do robienia kulek z melona wydłubujemy gniazda nasienne. Jabłka w trakcie "sprawiania" skrapiamy sokiem z cytryny.
W ciężkiej, najlepiej żeliwnej patelni (takiej, co ją można włożyć do pieca) rozgrzewamy razem 85 g masła i zwykły cukier. Co jakiś czas mieszamy. Kiedy cukier się rozpuści, zwiększamy ogień i czekamy, aż powstanie karmel - teraz już nie mieszamy, co najwyżej potrząsamy patelnią.
Kiedy karmel będzie miał ciemnozłoty kolor, zmniejszamy ogień, wkładamy jabłka, dodajemy orzechy i skórkę z cytryny.
Smażymy jabłka przez kilka minut, raz odwracając, aż zmiękną. Zdejmujemy z ognia, żeby lekko przestygły.
Zagniatamy ciasto: do miski wsypujemy mąkę, proszek i szczyptę soli, dodajemy cukier. Masło (te pozostałe 100 g) kroimy w kawałki, dodajemy do mąki. Siekamy nożem, aż masło zacznie się łączyć z mąką, po czym dodajemy żółtko i łyżkę zimnej wody i zagniatamy ręcznie na jednolite sztywne ciasto.
Ciasto rozwałkowujemy na koło o średnicy nieco większej, niż patelnia z jabłkami.
Jabłka na patelni układamy tak, żeby były równomiernie rozmieszczone - próbujemy też wyłowić i równo porozmieszczać orzechy... Przykrywamy rozwałkowanym ciastem i utykamy je po bokach tak, żeby jabłka były całkowicie przykryte.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na mniej więcej pół godziny, aż ciasto będzie rumiane. Trzeba sprawdzać.
Wyjmujemy patelnię z pieca i odstawiamy na 10 minut do przestudzenia.
Duży talerz odwracamy i przykrywamy nim patelnię. Przez łapki kuchenne chwytamy patelnię razem z talerzem i - hop! - odwracamy tak, by talerz był na spodzie, a na nim tarta, jabłkami do góry - uwaga, to nadal jest piekielnie gorące! Jeśli jakieś jabłko przykleiło się do patelni, zdejmujemy je z niej i umieszczamy we właściwym miejscu.
Podajemy na gorąco, jeśli ktoś koniecznie musi - z kulką lodów waniliowych lub piernikowych...
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Tarte Tatin z orzechami: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Listopad 2023 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 |