W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Topione masło czosnkowe

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Topione masło czosnkowe

Uniwersalny sos do niemal wszystkich gotowanych warzyw - wyjątkowo smaczna jest brukselka. Pasuje też idealnie do ryb i owoców morza.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 spore ząbki czosnku
  • 150 g masła
  • cytryna

Topione masło czosnkowe - Opis przyrządzania:

Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure z odrobiną soli. Masło wkładamy do garnka z grubym dnem i dodajemy czosnek. Stawiamy garnek na małym ogniu i podgrzewamy, aż masło się roztopi. Trzymamy na ogniu jeszcze przez 1-2 minuty, po czym zdejmujemy z ognia. Solimy do smaku i ewentualnie dodajemy kilka kropli soku z cytryny.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Topione masło czosnkowe: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Topione masło czosnkowe przepisy:

  • Sos z orzeszków ziemnych (do satayów)
    Sataye - mięsne szaszłyczki z grilla - podajemy niemal zawsze z sosem z fistaszków. Sos z tego akurat przepisu jest dość słodki i niezbyt ostry, dla tych, którzy nie przepadają za ostrymi przyprawami.
  • Pasta z wędzonego pstrąga z krewetkami
    Zamierzam w te wakacje wędzić samodzielnie pstrągi (nie bardzo mam gdzie je łowić, poprzestanę więc na dobrych stawach rybnych w okolicy mojej wiejskiej chałupiny). A to jest jedna z możliwości wykorzystania takiej rybki...
  • Kremowa zupa z kurczaka
    Słynne anglosaskie remedium na wszelkie schorzenia - łagodna zupa z białym mięsem z kurczaka dodaje sił w mgnieniu oka.
  • Angielska zupa pomidorowa (z chrzanem!)
    Kremowa zupa z "puszkowanych" pomidorów. Do kombinacji chrzanu i pomidorów nie jesteśmy nad Wisłą przyzwyczajeni, ale co szkodzi spróbować?
  • Bagna cauda czyli sos piemoncki
    Ostry i słony sos z Piedmontu. Naczynie z gorącym sosem stawiamy na stole na podgrzewaczu, zaś obok - stos surowych warzyw pokrojonych w kawałki i chrupiącą bułkę. Każdy bierze, co chce i macza w sosie, zagryzając bułeczką.




Podziel się linkiem:


Komentarze: