W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Tortilla z cukinią

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Tortilla z cukinią

Wariacja na temat klasycznego hiszpańskiego omletu. Dobre danie na brunch.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3/4 kg małych zielonych cukinii
  • 100 g sera Gruyere
  • oliwa z oliwek
  • 3 duże jajka

Tortilla z cukinią - Opis przyrządzania:

Cukinie myjemy i kroimy w plasterki o grubości 2-3 mm. Ser kroimy w drobną kostkę. Dużą patelnię stawiamy na ogniu, wlewamy łyżkę oliwy i wrzucamy plasterki cukinii. Smażymy, często mieszając, aż zmiękną i zaczną się złocić. Jajka roztrzepujemy widelcem. Dodajemy kostki sera i usmażoną cukinię. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy do smaku. Starannie mieszamy. Niedużą teflonową patelnię stawiamy na ogniu. Wlewamy łyżkę oliwy, a potem masę jajeczno-cukiniowo-serową. Smażymy na dość małym ogniu, co jakiś czas podważając brzegi, aż tortilla będzie od spodu ciemnozłota. Zsuwamy tortillę na talerz i przykrywamy ją patelnią. Talerz przytrzymujemy od spodu ręką (pamiętajmy o rękawicy lub ściereczce!) i wszystko razem odwracamy tak, by przyrumieniona strona tortilli znalazła się na wierzchu. Przy całej tej operacji staramy się nie oparzyć... Stawiamy patelnię na ogniu i dosmażamy drugą stronę tortiili. Tortillę podajemy na ciepło lub zimno, pokrojoną w kawałki.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Tortilla z cukinią: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: