W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Tourte z cykorią

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Tourte z cykorią

Znakomity Tourte z lekko gorzkawym nadzieniem z duszonej cykorii i alzackiego sera Munster. Podajemy na miłą, niezobowiązującą kolację, koniecznie z sałatą i kieliszkiem chłodnego alzackiego białego wina.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg cykorii
  • łyżka masła
  • ser Petit-Munster (waga około 120 g)
  • 2 duże krążki gotowego ciasta francuskiego (po 200 g każdy)
  • żółtko
  • łyżka mleka

Tourte z cykorią - Opis przyrządzania:

Cykorię obieramy z wierzchnich liści, odcinamy podstawy, starannie płuczemy i osuszamy. Kroimy każdą kolbę w cienkie paski.
Na sporej patelni rozgrzewamy pół łyżki masła. Wrzucamy połowę cykorii i smażymy na sporym ogniu, mieszając, aż cykoria zwiędnie i zacznie się rumienić. Zdejmujemy na talerz i powtarzamy operację z resztą masła i cykorii. Uduszoną cykorię solimy i - pardon - pieprzymy do smaku, po czym odstawiamy do wystygnięcia.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Z sera ścinamy cienko skórkę, resztę kroimy w kostkę i mieszamy z wystygniętą cykorią.
Na blasze kładziemy kawałek papieru do pieczenia, a na papierze jeden z krążków ciasta francuskiego. Na cieście rozkładamy cykorię z serem tak, żeby zostawić ze 2 cm wolnego ciasta dokoła.
Żółtko rozkłócamy z mlekiem. Pędzelkiem smarujemy wolny pasek ciasta. Cykorię przykrywamy drugim krążkiem ciasta francuskiego i starannie zalepiamy brzegi. Na środku ciasta wycinamy mały kominek (czyli dziurkę, przez którą będzie uchodzić para). Smarujemy całą powierzchnię resztą jajka z mlekiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy tourte mniej więcej pół godziny, aż ciasto będzie ciemnozłote.
Podajemy prosto z pieca lub - jeszcze lepiej - na ciepło.
Do tego dania najlepiej pasuje białe alzackie wino z lekką nutą słodyczy, typu Gewuertztraminer lub dobry riesling.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Tourte z cykorią: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: