Świetne śniadaniowe (lub brunchowe) danie z Wielkiej Brytanii - mieszkańcy Wysp tradycyjnie darzą pewną taką nieufnością owoce w stanie surowym, wybierając raczej jakieś bardziej bezpieczne (czytaj: gotowane) formy. Ciepłe śliwki są znakomite, a gęsty turecki jogurt doskonale do nich pasuje.
Kraj pochodzenia: Wielka Brytania
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Waniliowe śliwki z jogurtem - Opis przyrządzania:
Śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki.
Cukier wsypujemy do garnka, dolewamy 1 i 1/2 szklanki wody.
Wanilię kroimy wzdłuż na pół, łyżeczką wydłubujemy pestki i dodajemy je do cukru z wodą, pusty strąk też wrzucamy.
Stawiamy garnek na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Zwiększamy ogień i gotujemy jeszcze parę minut.
Do garnka wrzucamy śliwki i gotujemy je w syropie przez mniej więcej 5 minut, aż zmiękną.
Przekładamy śliwki do miski, a syrop gotujemy na sporym ogniu, aż nieco zgęstnieje. Usuwamy strąk wanilii.
Syropem polewamy śliwki, odstawiamy na trochę, żeby nie były za gorące.
Podajemy z zimnym naturalnym jogurtem.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Waniliowe śliwki z jogurtem: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | SierpieÅ„ 2025 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |