Pożywna i smaczna włoska zupa jarzynowa z klasycznym dodatkiem parmezanu. Dla skrócenia czasu przygotowania, używamy cieciorki z puszki.
Kraj pochodzenia: Włochy
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Włoska zupa z cieciorką - Opis przyrządzania:
Cebulę obieramy z łusek i drobno siekamy.
Czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy.
Ziemniak obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę.
Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę.
Łodyżkę selera naciowego myjemy i kroimy w kostkę.
Bulwę kopru włoskiego obieramy z zewnętrznej, zdrewniałej części, odcinamy górne łodygi i podstawę, dokładnie myjemy. Kroimy w drobną kostkę.
W dużym rondlu rozgrzewamy 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Smażymy, mieszając, na małym ogniu, aż cebula zmięknie - mniej więcej 5 minut. Dodajemy ziemniak, mieszamy. Po chwili dodajemy marchewkę, mieszamy. Po kolejnej chwili dodajemy seler, mieszamy. W końcu dodajemy koper włoski i wszystko razem mieszamy.
Wlewamy wywar warzywny, wrzucamy kawałek świeżego parmezanu i gotujemy zupę przez 5 minut.
Puszkę cieciorki (grochu włoskiego) starannie osączamy na sicie. Dodajemy do zupy i gotujemy 5 minut - groch nie powinien się rozgotować!
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy zupę gorącą, posypaną siekaną natką pietruszki i dużą ilością świeżo startego parmezanu.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Włoska zupa z cieciorką: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Październik 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |