W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zapiekanka kolacyjna z dyni z sosem serowym

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne

Zapiekanka kolacyjna z dyni z sosem serowym

Satysfakcjonująca jesienna zapiekanka, z dynią, porami i sosem z gruyera. Świeża bagietka, miska cykorii i kieliszek białego wina na pewno nie zaszkodzą.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • oliwa z oliwek
  • 1 i 1/2 kg dyni o pomarańczowym miąższu
  • 2 dorodne pory
  • łyżka masła
  • 3 szklanki mleka
  • 4 łyżki mąki
  • 100 g startego sera gruyere
  • gałka muszkatołowa
  • 2 kromki chleba tostowego
  • ząbek czosnku
  • łyżka siekanej natki

Zapiekanka kolacyjna z dyni z sosem serowym - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Sporą formę żaroodporną lekko smarujemy oliwą.
Dynię obieramy ze skóry, usuwamy pestki i włóknisty środek, po czym kroimy w niezbyt dużą kostkę. Wsypujemy dynię do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20-30 minut, aż dynia będzie miękka.
Pory obieramy z wierzchnich liści, odcinamy korzonki oraz ciemnozielone końce, starannie płuczemy. Kroimy pory w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pory i smażymy, mieszając, aż zwiotczeją. Solimy do smaku.
Mieszamy mleko z mąką, wlewamy do porów i podgrzewamy, mieszając drewnianą łyżką, aż mleko się zagotuje. Gotujemy, aż sos zgęstnieje (2-3 minuty), po czym zdejmujemy z ognia. Dodajemy starty ser, mieszamy, aż się rozpuści. Doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem i gałką.
Sosem porowo-serowym polewamy upieczoną dynię.
Chleb kruszymy w rękach lub malakserze. Dodajemy drobno usiekany ząbek czosnku i natkę, mieszamy. Kruszonką posypujemy dynię w sosie i wstawiamy do piekarnika na 20 minut do pół godziny, aż wierzch się dobrze przyrumieni.
Podajemy na ciepło, z sałatą i bagietką.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Zapiekanka kolacyjna z dyni z sosem serowym: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Zapiekanka kolacyjna z dyni z sosem serowym przepisy:

  • Tartiflette Tartiflette
    Klasyczna zapiekanka ziemniaczana z francuskich Alp - dokładnie taką jedliśmy w tym roku na nartach. Zamówiliśmy ją w sklepie w Le Bettex i czekała na nas, gorąca i pachnąca, zrobiona przez właścicielkę tak, jakby gotowała dla własnej rodziny.
  • Zapiekanka z zielonych warzyw
    Bardzo smaczna zimowa zapiekanka z różnych zielonych warzyw. W towarzystwie czosnkowej bułki i surówki z tartej marchewki będzie doskonałym daniem obiadowym lub kolacyjnym.
  • Dynia zapiekana po francusku
    Idzie jesień, bardzo już wyraźnie, a to oznacza dużo dyń w domu i dużo dań z dyń (proszę zwrócić uwagę na zgrabną aliterację!). "Naszła mnie" ostatnio ta właśnie zapiekanka, i ze wstydem wyznaję, iż we dwie, z Przyjaciółką Dżemilą, dałyśmy radę całej porcji... Z dodatkiem smażonej wątróbki cielęcej. I wina. Jesień.
  • Zapiekanka z kukurydzy
    Bardzo kolorowa zapiekanka, dość solidna, by - w towarzystwie sałaty i czosnkowej bułki - stanowić danie obiadowe. Uwaga - zazwyczaj dzieci lubią kukurydzę, więc może się skuszą...
  • Pory z kaparami i jajkiem
    Znakomity dodatek do białej ryby - mięciutkie pory i sos z dodatkiem złocistego oleju rzepakowego (trzeba tylko użyć olej z pierwszego tłoczenia). Takie pory można też podać na przystawkę lub jako dodatek do rozmaitych postaci wieprzowiny (pieczony boczek, gotowana golonka).


Podziel się linkiem:




Komentarze: