W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zielona zupa jarzynowa

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Zielona zupa jarzynowa

Sympatyczna, lekko kwaskowata od szczawiu, zielona zupka - wielka pociecha w ciemne, zimne, mokre dni. Podajemy z grzaneczkami.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 pory
  • gałązka selera naciowego
  • 2 rzepki
  • 2 ziemniaki na piure (średniej wielkości)
  • ogórek
  • 200 g świeżego szczawiu
  • 4 szklanki (1 litr) wywaru z kurczaka
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki kremowej śmietanki
  • żółtko
  • szczypiorek lub koperek do posypania

Zielona zupa jarzynowa - Opis przyrządzania:

Z porów zdejmujemy wierzchnie liście, odcinamy korzonki i zieloną część - potrzebujemy tylko białe części porów. Myjemy je starannie i kroimy w cienkie plasterki. Seler myjemy i kroimy w plasterki. Rzepki i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Ogórek myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Szczaw płuczemy, osączamy i kroimy w paski. Wywar z kurczaka (może też być warzywny) wlewamy do sporego garnka i zagotowujemy. Wrzucamy pory, seler, rzepki i ziemniaki. Gotujemy na małym ogniu przez 3 kwadranse. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy szczaw i smażymy króciutko, aż zwiędnie. Dodajemy do zupy, po czym zupę miksujemy i przecieramy przez sitko. Stawiamy zupę z powrotem na ogniu, doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy kostki ogórka. Gotujemy mniej więcej 10 minut. Śmietankę i surowe żółtko starannie mieszamy w kubeczku, po czym wlewamy do zupy. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gorącą zupę nalewamy do talerzy i posypujemy siekanym szczypiorkiem lub koperkiem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Zielona zupa jarzynowa: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: