W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zielona zupa na przednówku

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Zielona zupa na przednówku

Zielona zupa na przednówku

Na przednówku - to nie znaczy, że zupa jest z pierwszych zielonych listków i trawek... Dla mnie przednówek to nadmiar wszelkich kapustnych, bolesne oczekiwanie na prawdziwe ogórki, rzodkiewki i młode marcheweczki. I tak zielona przednówkowa zupa to delikatny krem z kalafiora i brokułów, podawany z grzaneczkami lub groszkiem ptysiowym. Zaskakująco smaczna zupa.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 szklanki (1 litr) wywaru z kurczaka
  • 1/2 główki kalafiora
  • mała główka brokułów
  • 1/2 szklanki kremowej śmietanki
  • sok z cytryny (do smaku)

Zielona zupa na przednówku - Opis przyrządzania:

Wlewamy do garnka wywar z kurczaka i podgrzewamy do zagotowania.
Kalafior i brokuły dzielimy na różyczki, odrzucając grubsze łodygi. Starannie płuczemy na sicie, po czym wrzucamy do wrzącego rosołu. Gotujemy mniej więcej 10-15 minut, aż warzywa będą zupełnie miękkie. Przelewamy zupę do blendera i miksujemy na gładkie piure. Wlewamy z powrotem do garnka, dolewamy śmietankę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podgrzewamy niemal do wrzenia, po czym podajemy z groszkiem ptysiowym.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Zielona zupa na przednówku: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: