W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ziemniaki z borowikami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne

Ziemniaki z borowikami

Doskonałe jesienne danie na kolację - nawet całkiem elegancką. W wersji rodzinnej ziemniaki z prawdziwkami zapiekamy nie w pojedynczych foremkach, a w jednej dużej.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 800 g ziemniaków
  • 2 szklanki mleka
  • szklanka kremowej śmietanki
  • 2 ząbki czosnku
  • świeży tymianek
  • listek laurowy
  • gałka muszkatołowa
  • 2 szalotki
  • 400 g świeżych prawdziwków
  • oliwa z oliwek
  • 2 kromki czerstwego chleba tostowego
  • 2 łyżki masła

Ziemniaki z borowikami - Opis przyrządzania:

Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni, czyli w praktyce na full. Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy. Kroimy w plasterki o grubości 1/2 cm. Do garnka wlewamy mleko i połowę śmietanki. Dodajemy 1 ząbek czosnku, gałązkę świeżego tymianku i listek laurowy. Dodajemy trochę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Zagotowujemy, po czym wrzucamy plasterki ziemniaków. Garnek przykrywamy i gotujemy ziemniaki na małym ogniu przez 20 minut. Szalotki i drugi ząbek czosnku obieramy i drobno siekamy. Prawdziwki czyścimy, ocieramy ściereczką z piasku i mchu i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy szalotki z czosnkiem i smażymy chwilę. Dodajemy prawdziwki i smażymy na sporym ogniu przez 5-7 minut, aż zaczną się rumienić. Lekko solimy. 4 foremki do zapiekania smarujemy masłem. Przekładamy do nich ugotowane ziemniaki (tymianek i listek laurowy usuwamy), odcedzając je od sosu. Sos gotujemy jeszczę chwilę na dużym oniu, po czym dodajemy resztę śmietanki. Sosem polewamy ziemniaki. Na wierzch kładziemy podsmażone prawdziwki. Z chleba tostowego ścinamy skórkę. Miąższ kruszymy na drobne okruszki (w malakserze lub rękoma). Posypujemy wierzch zapiekanek. Rozkładamy na wierzchu resztę masła w małych kawałkach i wstawiamy foremki do piekarnika. Pieczemy przez kwadrans, aż wierzch zapiekanek będzie rumiany. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Ziemniaki z borowikami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Ziemniaki z borowikami przepisy:

  • Stoemp z cykorią
    Belgowie mają bardzo przyjemny zwyczaj robienia piure ziemniaczanego z dodatkiem innych warzyw... Stoemp (bo tak się takie piure nazywa) z cykorii jest doskonałym dodatkiem do każdej dziczyzny, a także do pstrągów - oczywiście ardeńskich!
  • Ziemniaki zapiekane z grzybami
    Pyszna jesienno-zimowa zapiekanka, doskonały dodatek do dziczyzny lub wołowiny. W wersji bardziej solidnej zamiast wywaru dolewamy kremową śmietankę.
  • Kartofelki z czosnkiem
    Oryginalne i zupełnie niekłopotliwe ziemniaczki - na małym ogniu możemy trzymać je godzinę, czy nawet dłużej, jeśli goście utknęli w zaspie i nie zdążą na czas... Trzeba tylko pamiętać, żeby co jakiś czas zamieszać (kartofelki, nie gości w zaspie).
  • Angielski sos chlebowy
    Tradycyjny na Wyspach sos do bożonarodzeniowego indyka, a przez resztę roku do niedzielnego kurczaka. To z niego śmieli się Francuzi, że choć wyznań Brytyjczycy mają kilkaset, to sos tylko jeden.
  • Zupa-krem z białą rybą
    Łagodna zupa z białej ryby i warzyw - znana jest właściwie w każdym kraju i trudno orzec, skąd pochodzi. Prosta i bezpretensjonalna, zyska na oryginalności, jeśli podamy ją z grzankami posmarowanymi tapenade lub z łyżką pomidorowej salsy, włożoną do talerza tuż przed podaniem.




Podziel się linkiem:


Komentarze: