W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X
Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zimna zielona zupka

Zupa

Zimna zielona zupka

Wspaniała letnia zupa na szczególnie upalny dzień. Podajemy z grzaneczkami lub jakąś dobrą salsą - może to być na przykład Salsa z mango. Mmm...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 limetki
  • ogórek sałatkowy
  • 2 cebulki dymki
  • pęczek świeżej kolendry
  • 2 duże dojrzałe awokado
  • 400 ml wywaru z warzyw
  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego
  • oliwa z oliwek
  • lód

Zimna zielona zupka - Opis przyrządzania:

Limetki szorujemy w gorącej wodzie, wyciskamy sok.
Ogórek myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką wydłubujemy pestki, zaś resztę kroimy w kawałki i wkładamy do malaksera lub blendera.
Cebulki obieramy z wierzchnich przywiędłych liści, odcinamy korzonki, myjemy i osuszamy. Kroimy w plasterki i dodajemy do ogórków.
Kolendrę myjemy, osuszamy i obrywamy listki. Ogonki drobno siekamy i dodajemy do ogórków.
Awokado kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestki, a miąższ wydłubujemy łyżką i też wrzucamy do malaksera lub blendera.
Wszystko razem miksujemy na możliwie gładką masę, dolewając w trakcie miksowania wywar warzywny i sok z limetek.
Kiedy zupa będzie gładka, dodajemy jogurt i raz jeszcze miksujemy.
Kilka listków kolendry zostawiamy do dekoracji, resztę drobno siekamy i dodajemy do zupy. Króciutko miksujemy - tyle tylko, żeby się kolendra wymieszała z resztą składników.
Doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Podajemy z kilkoma kostkami lodu, w upalny dzień.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Zimna zielona zupka: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: