W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zupa kokosowa z kurczakiem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Zupa kokosowa z kurczakiem

Pachnąca zupa z mlekiem kokosowym i wyraźnym aromatem świeżego imbiru.

Kraj pochodzenia: Kraje Dalekiego Wschodu

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • kawałek świeżego imbiru o długości 2 cm
  • 6 cebulek dymek
  • 1/2 kg piersi z kurczaka bez skóry
  • 1/4 szklanki oleju z orzeszków ziemnych
  • 80 ml słodkiego sosu chilli plus więcej do podania
  • 2 szklanki (1/2 litra) mleka kokosowego
  • 2 limetki

Zupa kokosowa z kurczakiem - Opis przyrządzania:

Imbir obieramy i ścieramy na tarce. Dymkę obieramy, myjemy i kroimy w 3 cm kawałki. Kurczaka myjemy, usuwamy resztki tłuszczu i chrząstek i kroimy w nieduże i cienkie kawałki. Głeboką patelnię stawiamy na dużym ogniu, wlewamy olej i dobrze rozgrzewamy. Dodajemy imbir i dymkę i smażymy na dużym ogniu, cały czas mieszając, przez minutę. Dodajemy pierś z kurczaka i smażymy mniej więcej 3 minuty, aż lekko się zarumieni. Wlewamy sos chilli, mieszamy i gotujemy kolejną minutę. Wlewamy 350 ml wody (niecałe półtorej szklanki) i mleko kokosowe. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy 5 minut. Doprawiamy sokiem z limetki i solą. Podajemy z ćwiartkami limetki i dodatkowym sosem chilli.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Zupa kokosowa z kurczakiem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: egzotyczna

Wersja do druku

Podobne do Zupa kokosowa z kurczakiem przepisy:

  • Ostra zupa kokosowa
    Biało-zielona zupa z piersią kurczaka, krążkami czerwonej świeżej papryczki chilli i masą siekanej kolendry.
  • Zupa z dyni i boczniaków
    Ostra i kwaśna zupa dla amatorów azjatyckich kuchni. W przepisie dużo jest egzotycznych składników, ale można je już w Polsce kupić. Ci zaś, którzy mieszkają w pobliżu etnicznych azjatyckich sklepów, wszystkie konieczne produkty dostaną w najbliższym tajskim markecie.
  • Zupa kokosowa z krabem
    Lubię każdą zupę z mlekiem kokosowym - z kurczakiem, rybą, krewetkami... Zupa z krabem jest solidnym daniem, które powinno starczyć nam na obiad.
  • Zupa krewetkowa z grzybami
    Mocna, ostra i kwaśna zupa o azjatyckich korzeniach - jedna z moich ulubionych (krewetki, chilli, limetki, kolendra... same ulubione składniki).
  • Egzotyczna zupa z kalafiora
    Po indyjsku przyprawiona zupa z poczciwego, swojskiego kalafiora.




Podziel się linkiem:


Komentarze: