W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zupa-krem z cukinii z estragonem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Zupa-krem z cukinii z estragonem

Łatwa zupa, która pozwala w przyjemny sposób spożytkować nadmiar cukinii w sezonie. Im mniejsze cukinie, tym zupa lepsza, ale jeśli mamy cukinię ciut większą, to też się nada.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • duża cebula
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 kg zielonej cukinii
  • oliwa z oliwek
  • 2 szklanki (1/2 litra)wywaru z kurczaka
  • świeży estragon
  • cytryna

Zupa-krem z cukinii z estragonem - Opis przyrządzania:

Cebulę obieramy z łusek i drobno siekamy. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Cukinię myjemy, odcinamy oba końce, zaś resztę kroimy w kostkę. W sporym garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu, mieszając, przez 3 minuty. Dodajemy ziemniaki i wywar oraz 2 szklanki (pół litra) wody. Zagotowujemy i gotujemy 5 minut. Dodajemy cukinię oraz łyżkę posiekanych liści świeżego estragonu. Gotujemy 5-10 minut, aż warzywa będą miękkie. Zupę miksujemy w malakserze lub blenderze, aż będzie miała gładką konsystencję. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na wierzchu każdej porcji kładziemy kilka listków świeżego estragonu. Podajemy z grzankami.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Zupa-krem z cukinii z estragonem: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Zupa-krem z cukinii z estragonem przepisy:

  • Zupa z cukinii z kurczakiem
    Apetyczna zupa z gatunku błyskawicznych. Jeśli podamy ją z grzankami z serem lub czosnkową bułką, drugie danie nie będzie już potrzebne.
  • Zupa z cukinii z curry
    W moich warzywkach cukinia pojawia się z nużącą nieraz monotonią. Pocieszam się tym, że wkrótce się skończy i tak koło maja znów za nią zatęsknię. Na razie jednak gotuję zupy - ta tutaj z curry jest naprawdę niezła.
  • Zupa z cukinii z szafranem
    Smaczna i delikatna jarzynowa zupa-krem. Podajemy z małymi czosnkowymi grzaneczkami.
  • Zimna zupa z cukinii z miętą Zimna zupa z cukinii z miętą
    Lekka i szybka zupa na upalny dzień. Możemy przyrządzić ją nawet z tej dużej cukinii, z którą nie bardzo wiadomo, co zrobić... Zupę podajemy z łyżką gęstej śmietany i maleńkimi grzaneczkami smażonymi na oliwie.
  • Ziemniaczana zupa z serem
    Bardzo zimowa, bardzo rozgrzewająca zupa z miło chrupiącym dodatkiem orzechowo-selerowej salsy (czy jak tam by to nazwać...).




Podziel się linkiem:


Komentarze: