Pomidorami trzeba się nasycić, póki jeszcze są - dojrzałe, gruntowe pomidory biją na głowę wszystko, co wrzesień ma nam do zaoferowania. W tym przepisie pieczemy najpierw pomidory (z dodatkami) w piecu, a potem miksujemy na gładką zupę. Grzanki parmezanowe będą tu bardzo odpowiednim dodatkiem.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Zupa-krem z pieczonych pomidorów - Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni.
Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę.
Paprykę kroimy wzdłuż na pół, usuwamy gniazdo nasienne, starannie płuczemy. Kroimy w kawałki.
Cebulę obieramy i kroimy w plastry, czosnek obieramy i siekamy.
Suszone pomidory osączamy z oleju i kroimy w paski.
Wszystkie warzywa mieszamy razem, po czym dodajemy 6 łyżek oliwy, 1/2 łyżeczki soli i jeszcze raz mieszamy. Wykładamy warzywa na sporą blachę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
Przekładamy upieczone warzywa do blendera lub malaksera (zapewne trzeba to będzie zrobić porcjami), dolewamy wywar i miksujemy na jednolite piure.
Przecieramy zupę przez nylonowe sitko do garnka i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Podajemy zupę na ciepło (nie wrząco-gorąco) lub wstawiamy do lodówki na kilka godzin i traktujemy jako chłodnik.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować Zupa-krem z pieczonych pomidorów: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Październik 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |