Delikatna, kremowa zupa o bladozielonym kolorze, odpowiednia na rozpoczęcie eleganckiej zimowej kolacji.
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Zupa-krem z rukwi wodnej - Opis przyrzÄ…dzania:
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Ziemniak obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy cebulę i smażymy chwilę, aż zmieni kolor, ale nie zacznie się rumienić. Dodajemy kostki ziemniaka i dobrze mieszamy. Wlewamy wywar warzywny, zagotowujemy. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Rukiew wodną płuczemy w zimnej wodzie, obrywamy listki i je siekamy. Dodajemy do zupy i natychmiast zdejmujemy garnek z ognia. Zupę miksujemy w blenderze na bardzo gładkie piure. Dolewamy jogurt, mieszamy i delikatnie podgrzewamy. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy w filiżankach, udekorowaną małymi gałązkami rukwi wodnej.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Zupa-krem z rukwi wodnej: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna