W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zupa-krem ze świeżej kukurydzy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Zupa-krem ze świeżej kukurydzy

Zupa-krem ze świeżej kukurydzy

Jesienna zupa o miłym, słodkawym smaku. Świeża kukurydza najlepsza jest tuż po zerwaniu, postarajmy się więc o jak najświeższą. Do zupy podajemy grzanki lub groszek ptysiowy.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • cebula średniej wielkości
  • ząbek czosnek
  • 6 świeżych kaczanów kukurydzy
  • 2 szklanki pełnego mleka
  • gałązka świeżego tymianku
  • 3 łyżki kremowej śmietanki

Zupa-krem ze świeżej kukurydzy - Opis przyrządzania:

Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w ćwiartki. Kukurydzę obieramy z liści i "włosów". Myjemy i wkładamy do garnka. Wlewamy mleko i dolewamy tyle wody, by kaczany były zanurzone w płynie. Dodajemy skąpą łyżkę cukru, cebulę, czosnek i tymianek. Stawiamy garnek na ogniu, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez 8-10 minut, aż ziarna kukurydzy będą miękkie. Wyjmujemy kaczany i czekamy, aż przestygną. Stawiamy każdy kaczan pionowo na desce i bardzo ostrym nożem ścinamy ziarna z góry do dołu. Ziarna kukurydzy wkładamy do garnka i dodajemy 3 szklanki płynu, w którym gotowały się kaczany. Dodajemy śmietankę, sól i pieprz do smaku i podgrzewamy, aż zacznie lekko bąbelkować. Przelewamy zupę partiami do blendera i miksujemy, aż będzie miała gładką konsystencję. Przecieramy zupę przez sitko. Korygujemy smak, a jeśli zupa jest nazbyt gęsta na nasz gust, dolewamy jeszcze trochę płynu od gotowania. Podajemy gorącą, posypaną z wierzchu świeżo zmielonym pieprzem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Zupa-krem ze świeżej kukurydzy: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Zupa-krem ze świeżej kukurydzy przepisy:

  • Zupa ze świeżej kukurydzy z warzywami
    Jeszcze jedna zupa z kukurydzy, tym razem z odrobiną whisky (zaostrza smak...) i pikantną salsą. Podajemy z bułką lub kukurydzianymi chipsami.
  • Zupa z kukurydzy z curry
    Błyskawiczna zupa z mrożonej kukurydzy. Bardzo smaczna i oryginalna. Podajemy z paskami smażonej tortilli.
  • Angielska zupa cebulowa
    Brytyjczycy uwielbiają połączenie cebuli i szałwi - w ten sposób przyprawiają wieprzowinę lub nadzienie do drobiu, ten zestaw również stosują w zupie - zupełnie innej, niż ta najbradziej znana, francuska. Podajemy z grzankami z serem.
  • Chińska zupa z kukurydzy z kurczakiem Chińska zupa z kukurydzy z kurczakiem
    Zupa chińskiej diaspory w Stanach Zjednoczonych - czyli jak zmyślnie wykorzystać to, co akurat jest pod ręką. Uwaga - świetny sposób na łagodne wprowadzanie zachowawczych kulinarnie dzieci w wielki świat kuchni narodowych!
  • Chińska zupa z kukurydzy i kurczaka
    Pożywna zupa, szczególnie lubiana przez dzieci. Jest także ekonomiczna - pozwala nam wykorzystać resztki pieczonego lub gotowanego kurczaka.




Podziel się linkiem:


Komentarze: